jablečno-skořicový cheesecake

 




jablečno-skořicový cheesecake


Na období podzim/zima se tenhle nepečený číz hodně hodí! Jablka se skořicí je klasická zimní kombinace chutí, která funguje na zahřátí.





ingredience na formu o průměru 22cm:
korpus: 250 g Lotus sušenek
        75 g roztopeného másla
náplň: 400 g tučné zakysanky
       200 g créme fraiche
       200 g smetany 33%
       80 g cukru (nebo přidej podle chuti)
       20 g citrošťávy
       1 a půl lžičky skořice
       4 plátky želatiny
jablka: 2 velké kyselejší jablka
        2 lžíce cukru
        2 ks skořice
        6 ks hřebíčků
        2 plátky citronu
        1 a půl plátku želatiny
bobíky navrchu: 100 g mascarpone
                100 g creme fraiche
                100 g smetany 33%
                I lžička vanilkového cukru

postup:
korpus: Nadrť sušenky a smíchej je s roztopeným máslem (bude to mít konzistenci mokrého písku). Nasyp to do formy a udělej dno a boky do výšky 3 cm (prva uťapkej boky, pak až dno). Nech to na hoďku vytuhnout v ledničce.
náplň: Želatinu namoč co studené vody a nech nabobtnat. Smíchej zakysanku, créme fraiche, cukr, citrošťávu a skořici (ideálně když by všechny ingredience měly pokojovou teplotu). Želatinu dej na 20 vteřin do mikrovlnky, aby se rozpustila (bacha, ať ju neuvaříš!!!). Do rozpuštěné želatiny přidej lžičku krému a rychle promíchej (když nepromícháš rychle nebo máš náplň moc studenou, tak se želatina zgrcne a budou v krému gumové cucky. A to nechceš!). Postupně přidej tak 10 lžic krému a vždycky dobře promíchej. Pak můžeš už vyklopit všecko dohromady a promíchat. Nakonec vyšlehej smetanu a přidej to do náplně. Promíchej a vylej to do vytuhnutého korpusu. Nech přes noc vychladit.
jablka: Želatinu dej do studené vody a nech ju nabobtnat.
Jablka oloupej a nakrájej na kostičky asi 0,5 cm velké. Přidej koření a povař do změknutí. Odstav hrnec a přidej želatinu. Promíchej a až to zchladne na 30°C, tak můžeš vylít na číz. Nech to vytuhnout aspoň hoďku.
bobíky navrchu: Smíchej všechno dohromady. Krém přendej do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a nastříkej ozdobné bobíky.
Můžeš ozdobit kořením nebo posypat skořicovým cukrem. 









Komentáře

  1. Zajímavý desert. Osobně mám jablka hodně rád a rád je míchám s ginem, když si k tomu mám dát nějakou tu ostřejší dobrotu. Zejména arktický gin z destilérky Bivrost chutná fakt skvěle a ta hořká chuť se krásně váže se skořicí a jablky. :) Pokud jste to nezkoušeli, tak určitě vyzkoušejte. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky