pistáciový cheesecake s bílou čokoládou



pistáciový cheesecake s bílou čokoládou

Tentokrát pečená verze, protože mě nudilo furt dokola dělat nepečenou verzi. Ta je sice skvělá, ale furt stejný postup mě nikam dál neposune. Takže jsem se hecla a vyšlo to. Parádně! 




zdroj inspirace: https://www.devceuplotny.cz/foodblog/pistaciovy-cheesecake

ingredience na formu 22 cm, výška 4 cm:
korpus: 125 g hladké mouky
        10 g kakaa
        50 g moučkového cukru
        špetka soli
        75 g studeného másla
        1/2 vajíčka
        1 lžíce studené vody
náplň: 250 g mascarpone
       175 g Philadelphie
       200 g tučné zakysanky (Schmandu nebo Creme fraiche)
       100 g bílé čokolády
       100 g pistáciové pasty Lepé
       1 a půl vajíčka
       100 g smetany 33%
       50 g cukru
       15 g hladké mouky
navrch: 100 g bílé čokolády
        80 g smetany 33%
        sekané pistácie na ozdobu

postup:
korpus: Ze studeného másla, mouky, cukru, kakaa a soli rychle zpracuj drobenku. Do ní pak přidej ještě půl vajíčka a lžíci studené vody a vymíchej hladké těsto. To zabal do fresh fólie a dej aspoň na hoďku do ledničky ztuhnout. 
Pak z těsta vyválej placku 2-3 mm tlustou. Vyřízni 65 cm dlouhý (nebo dva kratší) a 4 cm vysoký pás na okraje a ze zbytku udělej dno. Ideálně použij perforovaný ráfek. Když nemáš, tak rozevírací forma se dá taky vpohodě použít. Korpus předpeč na 170°C 20 minut na slepo (na dno dej alobal, vysyp do toho rýži nebo keramické fazole). 
náplň: Bílou čokoládu rozehřej v mikrovlnce. Přidej k ní pistáciovou pastu a vajíčka. Dobře to rozmíchej. Pak přidej zbytek ingrediencí a zase promíchej. Neměly by v krému zůstat hrudky (kdyžtak použij tyčák) ani vzduchové bublinky (párkrát třískni s miskou o linku a bublinky vyplavou na povrch). Náplň vylej do předpečeného korpusu a nech číz ještě dopéct. Já pekla půl hoďky na 150°C a pak jsem teplotu snížila na 110°C a pekla ještě půl hoďky (ale myslím, že 20 minut by klidně stačilo). Číz vytáhni z trouby a nech na lince vychladnout. Na noc ho dej do ledničky, aby ztuhnul. 
Číz nesmíš přepéct, jinak bude suchý a drobivý. Když je upečený akorát, tak je jemný a krémový. 
navrch: Rozehřej smetanu k bodu varu a přihoď k ní nasekanou bílou čokoládu. Nech rozpustit a ideálně ještě mixni tyčákem (v tom mini množství to ale jde docela blbě). Hladkou lesklou ganache nalej na číz a ozdob sekanýma pistáciema. 

Ještě by mě zajímalo jak by chutnal pistáciový číz s citronem. To by bylo určitě krásně fresh! Musím příště vyzkoušet!   










Komentáře

Oblíbené příspěvky