babka s mákem a švestkama



babka s mákem a švestkama

Potřebovala spotřebovat zbytek kvasnic, co mi zbyly z vánočky. A taky nějak vypláchnout zbytky vanilky z mixéru, když jsem dělala vanilkový cukr a extrakt. Tak jsem toho využila právě na tuhle makovo-švestkovou babku.




 



Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdorj inspirace:
http://www.apetitonline.cz/recept/zakladni-recept-na-testo-na-babky

ingredience na 2 babky (velikost formy 27 x 8 x 7,5 cm):
těsto: 200 ml mléka
       20 g droždí
       85 g krupicového cukru
       1 vajíčko a 1 žloutek
       550 g hladké mouky (dala jsem 150 špaldové a zbytek pšeničné)
       150 g měkkého másla
       špetka soli
       špetka strouhané kůry z citronu
náplň: 200 g mletého máku
       400 ml mléka
       100 g povidel
       120 g cukru
       1/2 lžičky skořice
       1 lžička vanilkového extraktu

       šťáva z 1/2 citronu
       200 g sušených švestek nakrájemných na drobno
sirup: 70 ml vody
       70 g cukru
       3 lžíce rumu
       3 lžíce citronové šťávy

postup:
těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat.
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všecho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej odpočívat v ledničce 6 hodin nebo klidně i přes noc. Je lepší nechat kynout těsto v ledničce, protože pak se s ním líp pracuje (máslo ztuhne a při smotávání babky nedělá tolik práce).
náplň: V rendlíku svař mléko, cukr, mák a skořici na hustší kaši (vař aspoň 10 minut až mák změkne). Přidej povidla, citronovou šťávu a rum. Zamíchej a nechej vychladnout.
sirup: Svař vodu s cukrem asi 5 minut, pak odstav z ohně a přidej rum a citrošťávu. Dobře promíchej.


kompletace:
Těsto rozděl na 2 části. Z každé vyválej tenkou velkou placku (čím tenší, tím lepší a tím pádem se i víc náplně se do babky dostane). Placku potři náplní až skoro do krajů a posypej švestkama. Placku pevně zaroluj do válce a ten pak ještě podélně rozřízni. Oba konce vzájemně překládej přes sebe tak, že vznikne šroubovice s řezem vždycky nahoře. Takhle smotanou babku přenes do formy vystlanou pečícím papírem a nechej ještě 1-2 hoďky kynout na teplém místě zakryté vlhkou utěrkou dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut (na dno trouby dej pekáč s vodou - babka nebude tak vysušená). Hotovou upečenou babku polej sirupem a nechej vychladnout na mřížce. Krájej až po uplném vychladnutí!



Přeju dobrou chuť!

Iwet



těsto rozděl na polovinu


na pomoučeném vále vyválej na hodně tenko


plus mínus takhle by to mohlo vypadat - rozměr těsta je 38x45 cm


snaž se z těsta vyválet co nejvíc pravoúhlý tvar (čtverec nebo obdelník je fuk)


rovnoměrně natři polovinou náplně (druhou polovinu si nech na druhou kouli těsta)


posypej sušenýma švestkama


pevně sroluj do válce (čím těsněji sroluješ, tím líp se bude dál s těstem pracovat)


válec podélně rozřízni ostrým nožem


oba konce smotej do šroubovice


přenes do formy vyložené pečícím papírem, zakryj vlhkou utěrkou a nechej kynout 1-2 hoďky dokud babka nezdvojnásobí objem


takhle nějak vypadají babky po vykynutí, takže šup s nima do trouby na 45 minut a 175°C


na dno trouby dej pekáč s vodou (babka nebude tak vysušená)


pokud by se babky při pečení zvrchu moc připalovaly, tak je zakryj listem alobalu nebo pečícího papíru

 
jestli jsou skutečně babky upečené poznáš podle špejlového testu (zapíchni špejli doprostřed těsta a po vytažení na ní nesmí zůstat drobky nebo syrové těsto)

teď ještě polej sirupem, nechej ho pěkně vsáknout a babky nech vychladnout

A nejlepší na tom všem je ta náplň - od začátku až do konce pořádná nálož, žádné suché místo!

  

Komentáře

Oblíbené příspěvky