babka s burákovým máslem a čokoládou


babka s burákovým máslem a čokoládou

Našla jsem další dobrý nápad na babku, která stojí za to.
Tentokrát jsem zkusila trošku jinačí těsto než dělám obvykle. Snažila jsem se dodržet recepturu těsta ze zdroje inspirace. Není to uplně jiné těsto, všechno se vejde do rozmezí 20g sem 20g tam - jak jsem psala minule, že je kynuté těsto vpohodě, že se nemusí dodržovat přesná gramáž jako třeba u makronek.
Náplň se mi nepovedlo udělat podle původního receptu. Připadalo mi, že je jí tam málo, tak jsem se rozjela a udělala jí "dost".
A další fajnová změna je způsob pletení babky. Na fotkách z inspiračního zdroje jsou v babce patrné 2 barvy náplně - buráková a čokoládová. Ten stejný efekt jsem chtěla dosáhnout aj u mojí babky. Proto jsem nedělala babku jako obvykle z 1 válce, ale ze dvou a každý má jinou náplň.







Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdroj inspirace:

https://www.cookiemadness.net/2016/04/10/chocolate-peanut-butter-babka/


ingredience na babku (velikost formy 27x8x7,5 cm):
těsto:
100 ml mléka

       8 g droždí
       55 g krupicového cukru
       1 velké vajíčko
       1 žloutek

       280 g hladké mouky
       60 g roztopeného másla
       1 lžička vanilkového extraktu
       špetka soli
čokoládová náplň: 100 g čokolády 50%
                  60 g krupicového cukru
                  60 g měkkého másla
                  20 g kakaa
buráková náplň:
140 g burákového másla (dala jsem crunchy verzi)
                55 g másla
                60 g cukru

sirup: 50 ml vody

       20 g cukru
       2 lžíce medu
Čokonáplně je 230g a burákové náplně 200g, těsta je 580g. To je dost dobrý poměr náplň/těsto! Tahle babka není prázdná jak záviny z Penamu! :-)
postup:
těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 30°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžící cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině mléka ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej odpočívat v ledničce 6 hodin nebo klidně i přes noc. Je lepší nechat kynout těsto v ledničce, protože pak se s ním líp pracuje (máslo ztuhne a při smotávání babky nedělá tolik práce).
čokoládová náplň: Roztop máslo a čokoládu (buď ve vodní lázni nebo v mikrovlnce) a přidej proseté kakao a cukr. Dobře promíchej a nechej vychladnout.
buráková náplň: Vymíchej máslo s burákovým máslem tak, aby v tom nezůstaly nerozmíchané kousky. Pak přidej cukr a zase zamíchej.
sirup:
Svař vodu s cukrem a medem. Jakmile projde sirup varem, tak mu dej ještě 2 minuty bublání nad ohněm a pak odstav z plotýnky.


kompletace:
Názorný postup s fotkama je dole.
Z těsta vyválej tenkou velkou placku asi 35x60 cm. Placku si rozděl na 2 části o rozměrech přibližně 35x30 cm. Jednu část potři čokonáplní a druhou burákovou náplní až skoro ke krajům. Obě placky pevně zaroluj do dvou válců a ty pak podélně rozřízni. Všechny 4 části pak propleť - viz. obrázek dole. Stručně by se dal způsob pletení popsat jako plátnová vazba při tkaní (pro zasvěcené). Takhle smotanou babku přenes do formy vystlanou pečícím papírem a nechej ještě 1-2 hoďky kynout na teplém místě zakryté vlhkou utěrkou nebo fresh fólií dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut. Hotovou upečenou babku vyndej z trouby a hned ju polej sirupem a pak nechej vychladnout na mřížce (vyndej babku z formy ať se nezapaří).
Krájej ju až po uplném vychladnutí, jinak se bude rozpadat!


Přeju dobrou chuť!

Iwet






fotopostup:
 Vypracuj těsto, nech ho v ledničce 6 hodin vykynout a pak z něho vyválej placku velikou přibližně 35x60 cm. Snaž se, aby placka měla co nejvíc pravoúhlé rohy, ať se pak dobře motá a je všude rovnoměrně tlustá.Placku rozděl na 2 části o rozměrech 35x30 cm.
 Placky rovnoměrně potři náplněma - jednu čoko, druhou burákovou náplní.
 Placky s náplněmi pevně zaroluj do válců 35 cm dlouhých.
 Válce polélně rozřízni ostrým nožem, nebo kráječem na pizzu (s ním to jde dost dobře).

Našla jsem zajímavou vychytávku - po smotání těsta zabal válec do fresh fólie a strč to na chvíli do mrazáku, aby máslo v náplni a těstě ztuhlo a pak se s tím dobře pracovalo. Mělo by se to pak líp motat a nebude všechno upatlané od rozteklé náplně.
Zatím to ale nemám odzkoušené osobně.

 Všechny 4 části válce do sebe smotej.
-nejdřív si části poskládej vedle sebe na střídačku s čoko nebo burákovou náplní (tmavá, světlá, tmavá, světlá).
-a teď je všecky propleť - vezmi 1. pramen zleva a polož ho na 2. pramen, pod 3. pramen a na 4. pramen (takže jednoduše - nad, pod, nad) a tenhle postup furt opakuj - 1.pramen z leva vezmi a propleť nad, pod a nad

Tentokrát jsem babku motala přímo na pečícím papíře, abych jí pak při přenášení neponičila ten krásný vzor.
Smotanou babku přenes do formy, zakryj fresh fólií a nech kynout tak hoďku nebo dvě na teplém místě dokud nezdvojnásobí objem.
V létě to stačí nechat hoďku stát na lince, v zimě je tomu potřeba pomoct a dát třeba do lehce předehřáté trouby.

Vykynutou babku dej péct do trouby na 45 minut a 175°C.
Pekla jsem babku ve spodní části trouby a osvědčilo se to - z vrchu není spálená a nemusí se během pečení přikrývat alobalem.









Upečenou babku hned po vytažení z trouby polej sirupem a nechej vychladnout na mřížce.
Babku vyndej z formy ať se nezapaří.
Předtím než ju začneš jíst, tak aspoň chvilku počkej, ať si nespálíš pusu. Jinak pokud ju chceš mít hezkou na řezu, tak počkej až do úplného vychladnutí
.

Komentáře

Oblíbené příspěvky