babka s cream cheese a višněmi


babka s cream cheese a višněmi

Jako dobrý a hodně dobře chutný pokus, ale pro příště bych udělala pár věcí jinak.
1. Višňový džem bych rozetřela na celý povrch těsta, ne jakto teď jen v pár pruzích. Protože na průřezu je vidět jen ta barevná část náplně, cream cheese splývá s barvou těsta a tak zaniká. Tím pádem nevynikne až tak to vrstvení těsta a náplně - naprosto nevyužitý potenciál wow efektu. 
2. V postupu bych vynechala rozříznutí zamotaného válce. Protože náplň se z vrchu stejně připéká a nakonec není až tak efektní jako třeba u čokoládové babky. A je lepší si tu šťavnatou náplň celou vychutnat, než ju nechat vytéct nebo vysušit při pečení.
A co bych určitě neudělala jinak je výběr džemu - Relax 100% višeň je sice drahý, ale není přeslazený a má dobrou chuť. Když ho ochutnáš, tak hned víš, že je to višeň a nemusíš přemýšlet co to vlastně jíš - jestli je to jablko, nebo jen cukr nebo že by tam bylo aj nějaké skutečné ovoce kromě těch umělých dochucovadel?








Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdroj inspirace:

http://community.epicurious.com/post/cranberry-cream-cheese-babka

ingredience na babku (velikost formy 27 x 8 x 7,5 cm):

těsto: 125 ml mléka
       10 g droždí
       40 g krupicového cukru
       1 vajíčko
       275 g hladké mouky

       40 g měkkého másla
       strouhaná kůra z 1/2 BIO citronu

       špetka soli
náplň: 200 g cream cheese 
       50 g krupicového cukru
       2 lžičky vanilkového extraktu
       220 g sklenička višňového džemu Relax 100%

sirup: 40 ml vody
       30 g cukru
       20 g citronové šťávy

       3 lžíce medu

postup:
Názorný postup s fotkama je dole.
těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině mléka ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej odpočívat v ledničce 6 hodin nebo klidně i přes celou noc. Je lepší nechat kynout těsto v ledničce, protože pak se s ním líp pracuje (máslo ztuhne a při smotávání babky nedělá tolik práce).
náplň: Vymíchej cream cheese, cukr a vanilkový extrakt do hladkého krému.
sirup: Svař vodu se zbytkem ingrediencí. Jakmile projde sirup varem, tak odstav z plotýnky.

kompletace:
Z těsta vyválej tenkou velkou placku asi 45x45 cm (čím větší, tím lepší a tím pádem se i víc náplně se do babky dostane a bude hezčí vypadat). Placku potři náplní až skoro do krajů a pak ještě natři rovnoměrně marmeládou (já jsem dala marmošu jen v pruzích a to je blbě, nevypadá to tak dobře jak by mohlo, kdyby to bylo rovnoměrně po celé ploše). Placku pevně zaroluj do válce a ten pak podélně rozřízni (tuhle rozřezávací část bych vynechala). Oba konce vzájemně překládej přes sebe tak, aby vznikla šroubovice s řezem vždycky nahoře. Takhle smotanou babku přenes do formy vystlanou pečícím papírem. Nechej ještě 1-2 hoďky kynout na teplém místě zakryté vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut(prvních 20 minut vprostřed a pak ju dej o patro níž, aby se zvrchu nespálila. Hotovou upečenou babku vyndej z trouby a hned ju polej sirupem a pak nechej vychladnout na mřížce.
Krájej ju až po uplném vychladnutí, jinak se bude rozpadat!



Přeju dobrou chuť!


Iwet



Vypracuj těsto, nech ho vykynout a pak vyválej placku velkou asi 45x45 cm.
Placku potři náplní až skoro ke krajům. Nejdřív natři cream cheese náplní a pak rovnoměrně rozprostři džem.
Placku potřenou náplní pevně sroluj do válce.
 Válec podélně rozřízni na dvě části.
Obě části přes sebe překládej tak, aby vznikla šroubovice s řezem vždycky nahoře.
Srolovanou babku přenes do formy s pečícím papírem.
Zakryj ju vlhkou utěrkou nebo fresh fólií a nech kynout na teplém místě 1-2 hodiny dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut.
Po 20ti minutách pečení ve středu trouby je fajn ju dát o patro níž, aby se nespálila.
Po upečení ju vyndej z trouby a hned ju polej připraveným sirupem.
Nechej vychladnout a pak krájej a jez.

Komentáře

Oblíbené příspěvky