babka se skořicí a pomerančem


babka se skořicí a pomerančem

Kynuté těsto mě poslední dobou hodně baví. Nejrači bych pekla každý den nějakou babku, ale kdo by to furt jedl??? :-)

Zjistila jsem, že těsto na babku se nemusí dělat uplně přesně podle receptu, jako třeba makronky, u kterých každý gram hraje roli. Do kynutého těsta klidně můžu dát 20g mléka, mouky nebo másla navíc a vůbec ničemu to neuškodí. Takže recept je jen orientační.

A nejlepší je péct z kynutého těsta v létě, hlavně teď, když jsou teploty přes 30°C! To těsto kyne uplně samo, rychle a krásně!

Další postřeh o kynutém těstě je o vypracování. Když mu dopřeješ fakt poctivé hnětení, tak je to nádhera - nelepí se, leskne se, pruží, netrhá se a práce s ním je radost. Takže makej ručně nebo nech makat robota! Stojí to za to!


Ještě něco na téma velikost vyváleného těsta, bo to taky dost ovlivňuje jak bude babka vypadat. Nejdřív jsem si myslela, že čím větší do všech stran, tím lepší. Je to pravda jen napůl. Nejlepší je vycházet z velikosti formy, aby se pak smotaná babka pěkně vešla a nemusela se motat na stokrát nebo by byla smotaná málo. Takže délka formy plus 5-10 cm je ideální jako výchozí rozměr délky těsta. A na šířku je pak dobré vyválet těsto co nejvíc. Tam už omezení není, jen co zvládne těsto a vlastní šikovné ruky.

A ještě jeden postřeh - náplň. Obecně je dobré dát náplně alespoň 1/2 hmotnosti těsta (ale rači víc jak půlku). Takže kdyby hotové těsto vážilo půl kila, tak náplně musí být minimálně čtvrt kila, aby to bylo akorát. Čokoládové náplně se může dát klidně víc.



 



Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

zdroj inspirace:
https://m.essen-und-trinken.de/rezepte/57488-rzpt-marzipanzopf

ingredience na babku (velikost formy 27x8x7,5 cm):
těsto:
125 ml mléka

       10 g droždí
       40 g krupicového cukru
       1 vajíčko
       275 g hladké mouky
       50 g roztopeného másla
       1/2 lžičky mletého kardamonu

       1 lžička strouhané kůry z BIO pomeranče (asi 1/2 pomeranče)
       špetka soli
náplň: 130 g másla
       70 g krupicového cukru
       10 g melté skořice
       20 g likéru Cointreau* (1 velká lžíce)
       100 g kandované pomerančové kůry

sirup: 50 ml pomerančové šťávy
       20 g cukru
       3 lžíce likéru Cointreau*
*likér můžeš uplně vynechat nebo nahradit šťávou z pomeranče

postup:

těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 30°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině mléka ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej odpočívat v ledničce 6 hodin nebo klidně i přes noc. Je lepší nechat kynout těsto v ledničce, protože pak se s ním líp pracuje (máslo ztuhne a při smotávání babky nedělá tolik práce).
sirup:
Svař vodu s cukrem a likérem. Jakmile projde sirup varem, tak mu dej ještě 2 minuty nad ohněm a pak odstav z plotýnky.


kompletace:
Názorný postup s fotkama je dole.
Z těsta vyválej tenkou velkou placku asi 35x55 cm. Placku potři náplní až skoro ke krajům a posyp kandovanou pomerančovou kůrou. Placku pevně zaroluj do válce a ten pak podélně rozřízni. Obě půlky válce vzájemně překládej přes sebe tak, aby vznikla šroubovice s řezem vždycky nahoře. Takhle smotanou babku přenes do formy vystlanou pečícím papírem. Nechej ještě 1-2 hoďky kynout na teplém místě zakryté vlhkou utěrkou nebo fresh fólií dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut. Hotovou upečenou babku vyndej z trouby a hned ju polej sirupem a pak nechej vychladnout na mřížce (vyndej babku z formy ať se nezapaří).
Krájej ju až po uplném vychladnutí, jinak se bude rozpadat!


Přeju dobrou chuť!

Iwet


Vypracuj těsto, nech ho v ledničce vykynout a pak z něho vyválej placku velikou přibližně 35x55 cm.
(Ideální rozměr těsta ještě pořád ladím. Zatím se nejvíc osvěčilo 30-35 cm na délku a na šířku může být co nejdelší - tam je možné rozválet těsto klidně i víc jak na 55 cm.)

Snaž se, aby placka měla co nejvíc pravoúhlé rohy, ať se pak dobře motá a je všude rovnoměrně tlustá.

Placku potři skořicovou náplní a posypej kandovanou pomerančovou kůrou.
(Když smícháš kůru s náplní a pak tím budeš potírat těsto, tak to půjde blbě. Takže prva natřít a pak posypat!)

Placku s náplní pevně zaroluj do válce 35 cm dlouhého.

Válec polélně rozřízni ostrým nožem, nebo kráječem na pizzu (s ním to jde dost dobře).Našla jsem zajímavou vychytávku - po smotání těsta zabal válec do fresh fólie a strč to na chvíli do mrazáku, aby máslo v náplni a těstě ztuhlo a pak se s tím dobře pracovalo. Mělo by se to pak líp motat a nebude všechno upatlané od rozteklé náplně.
Zatím to ale nemám odzkoušené osobně.

Obě části válce do sebe smotej - překládej je tak, aby vznikla šroubovice.
Smotanou babku přenes do formy s pečícím papírem, zakryj fresh fólií a nech kynout tak hoďku nebo dvě na teplém místě dokud nezdvojnásobí objem.
V létě to stačí nechat hoďku stát na lince, v zimě je tomu potřeba pomoct a dát třeba do lehce předehřáté trouby.

Vykynutou babku dej péct do trouby na 45 minut a 175°C.
Zkoušela jsem péct babku ve spodní části trouby a celkem se to osvědčilo - z vrchu není spálená a nemusí se během pečení přikrývat alobalem.



Upečenou babku hned po vytažení z trouby polej sirupem a nechej vychladnout na mřížce.
Předtím než ju začneš jíst, tak aspoň chvilku počkej, ať si nespálíš pusu. Jinak pokud ju chceš mít hezkou na řezu, tak počkej až do úplného vychladnutí.
 Takhle vypadá na řezu, babka krasavice!

Komentáře

Oblíbené příspěvky