kakaová babka s makadamovými ořechy



kakaová babka s makadamovými ořechy


Myslela jsem si, že jsem objevila Ameriku, když mě napadlo udělat kakaové kynuté těsto. Ještě nikde jsem to předtím neviděla. Ale omyl. Už to tu taky bylo. Zabrouzdala jsem na netu do židovské kuchyně a tam si frčí na babkách uplně jiným způsobem jak tady v Česku. Těch kombinací a nápadů co tam mají! Úžasné! Tentokrát teda kakaové těto.




Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdroj inspirace:
http://brwsugar.com/chocolate-coconut-bounty-babka/

ingredience na babku (velikost formy 27 x 8 x 7,5 cm):

těsto: 150 ml mléka
       10 g droždí
       40 g krupicového cukru
       1 vajíčko
       280 g hladké mouky
       20 g kakaa
       50 g měkkého másla

       špetka soli
náplň: 300 g bílé čokolády
       100 g másla z makadamových ořechů

       100 g nasekaných makadamových ořechů (70 do náplně, 30 nahoru na posypaní)

sirup: 40 ml vody
       20 g cukru
       2 lžíce medu

postup:

těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině mléka ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej odpočívat v ledničce 6 hodin nebo klidně i přes celou noc. Je lepší nechat kynout těsto v ledničce, protože pak se s ním líp pracuje (máslo ztuhne a při smotávání babky nedělá tolik práce).
náplň: Rozehřej 200 g bílé čokolády a přidej k tomu makadamové máslo. Promíchej to, aby vznikla hladká hmota bez hrudek.Nasekej makadamy a rozděl je na 2 části -větší část půjde do náplně a zbytek si nechej na posypání babky.
Nasekej nahrubo aj zbylých 100 g čokolády.
sirup: Svař vodu se zbytkem ingrediencí. Jakmile projde sirup varem, tak odstav z plotýnky.

kompletace:
Názorný postup s fotkama je dole.
Z těsta vyválej tenkou velkou placku asi 30x55 cm. Placku potři náplní až skoro do krajů a posypej větší částí sekaných makadamů a nasekanou bílou čokoládou. Placku pevně zaroluj do válce a ten pak podélně rozřízni. Oba konce vzájemně překládej přes sebe tak, aby vznikla šroubovice s řezem vždycky nahoře. Takhle smotanou babku přenes do formy a ještě posypej zbylou částí sekaných makadamů. Nechej ještě 1-2 hoďky kynout na teplém místě zakryté vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut. Hotovou upečenou babku vyndej z trouby a hned ju polej sirupem a pak nechej vychladnout na mřížce.
Krájej ju až po uplném vychladnutí, jinak se bude rozpadat!




Přeju dobrou chuť!


Iwet



fotopostup:

Vypracuj těsto, nech ho v ledničce 6 hodin vykynout a pak z něho vyválej placku velikou přibližně 35x55 cm.
Snaž se, aby placka měla co nejvíc pravoúhlé rohy, ať se pak dobře motá a je všude rovnoměrně tlustá.

Placku rovnoměrně potři náplní a posyp sekanýma ořechama a čokoládou.
Placku s náplní pevně zaroluj do válce 35 cm dlouhého.Našla jsem zajímavou vychytávku - po smotání těsta zabal válec do fresh fólie a strč to na chvíli do mrazáku, aby máslo v náplni a těstě ztuhlo a pak se s tím dobře pracovalo. Mělo by se to pak líp motat a nebude všechno upatlané od rozteklé náplně.Zatím to ale nemám odzkoušené osobně.
Válec polélně rozřízni ostrým nožem, nebo kráječem na pizzu (s ním to jde dost dobře).
Oba konce vzájemně překládej přes sebe tak, aby vznikla šroubovice s řezem vždycky nahoře.
 Tentokrát jsem babku motala přímo na pečícím papíře, abych jí pak při přenášení neponičila ten krásný vzor.
 Smotanou babku přenes aj s pečícím papírem do formy a posypej zbytkem sekaných ořechů. Zakryj fresh fólií a nech kynout tak hoďku nebo dvě na teplém místě dokud nezdvojnásobí objem.
V létě to stačí nechat hoďku stát na lince, v zimě je tomu potřeba pomoct a dát třeba do lehce předehřáté trouby.

Vykynutou babku dej péct do trouby na 45 minut a 175°C.
Pekla jsem babku ve spodní části trouby a osvědčilo se to - z vrchu není spálená a nemusí se během pečení přikrývat alobalem.
Upečenou babku hned po vytažení z trouby polej sirupem a nechej vychladnout na mřížce.
Babku vyndej z formy ať se nezapaří.

Předtím než ju začneš jíst, tak aspoň chvilku počkej, ať si nespálíš pusu. Jinak pokud ju chceš mít hezkou na řezu, tak počkej až do úplného vychladnutí
.
 





Komentáře

  1. Dobrý den bylo by možné macadamove máslo něčím nahradit?děkuji za skvělé recepty !!Iveta

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky