challah / židovská vánočka


challah / židovská "vánočka"

Letos přišla zima nějak moc brzo, ani nedala šanci podzimu a hned teploty spadly o 15 stupňů dolu. Nestihla jsem upéct všechno co jsem chtěla z kynutého těsta (v létě totiž kynuté těsto krásně roste a teď v zimě mu budu muset předehřívat troubu na kynutí).
Ale nejspíš ikdyby přišla zima trochu později - třeba až za rok, tak bych nestihla upéct všechno co bych chtěla. Narazila jsem na obrovský zdroj inspirace -  na Židovskou kuchyni, takže o zábavu na minimálně další rok je postaráno!

Základ je challah. Je to něco jako česká vánočka, jen u nich má hodně variant a peče se každý víkend (ne jako v Česku vánočka jednou do roka na Vánoce).
Tadyten challah je vpodstatě chuťově neutrální základ, který se dá jíst na slano aj na sladko. Jako správná češka si ho dávám s (polským) máslem a (portugalským oříškovým) medem, protože slaná varianta mi zatím příjde divná.
Pro někoho bude nejspíš superskvělé, že tenhle challah je bez cukru a bez mléka a mléčných produktů. Ale není to vegan, bo tam jdou vajíčka (dají se nahradit mletýma lněnýma semínkama s vodou).





Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

zdroj inspirace na recept i pletení copu:

https://blog.kingarthurflour.com/2018/01/03/classic-challah-bakealong-2/

ingredience:
120 ml/g teplé vody (okolo 35°C)
60ml/80g medu
2 velké vajíčka
75ml/60g oleje
450 g hladké mouky (dala jsem 100 g polohrubé, 100g špaldové pernerky a 250 g hladké pšeničné)
5 g instantního droždí (1 lžíce)
3 g soli (1 malá lžička)
1 vajíčko na potření


postup:
Je to podezřele jednoduché, ale funguje to i bez "startování kvásku".
Prostě všechny ingredience dej do misky a smíchej. Pak aspoň 10 minut hnětej - buď v mixéru nebo ručně. Až budeš mít jemné hladké těsto, tak ho dej na 2 hoďky odpočinout a vykynout do tepla (misku zakryj fresh fólií).
Po 2 hodinách vyndej těsto z misky a rozděl ho na "X"* stejných dílů (můžeš těsto rozdělit odhadem, ale pomocí váhy je lepší řešení). Z kousků těsta pak udělej dlouhé válečky a ty nech 10 minut odpočinout zakryté utěrkou (trochu se smrští na délku). Pak upleť nebo smotej cop, dej ho na plech a zakryj fresh fólií a nebo utěrkou tak, aby měl cop dost prostoru kam narůst. Nech kynout 1,5 až 2 hoďky a pak upeč v předehřáté troubě na 175°C asi 30 minut umístěné ve spodní třetině trouby.
Po upečení nechej vychladnout na mřížce.Dobrá vchytávka je na spodek plechu dát 2 pečící papíry, aby se nespálil spodek challahu. A další - asi po 15ti minutách přikrýt vršek challahu dalším pečícím papírem, aby se nespálil zvrchu. *Za "X" si můžeš dosadit číslo od 1 do 8. Nejčastěji se ale plete cop ze 3 až 6ti pramenů.

video jak uplést copy je tu:

https://www.youtube.com/watch?v=RP6j7esQyjk&t=33s
https://www.youtube.com/watch?v=T99q8NPLdYU
bochánky:
https://www.youtube.com/watch?v=XDQ9dWrqnQ0
na krásný 5ti pramenný:
https://www.youtube.com/watch?v=8xcmfR-WgWk




Přeju dobrou chuť!


Iwet






Komentáře

Oblíbené příspěvky