kynuté knedlíky se švestkama
kynuté knedlíky se švestkama
S mákem nebo se strouhaným perníkem? Otázka vlastně není jestli si dát švestkové knedlíky s tím či oním. Otázka je co si dát prva a co pak - perník nebo mák? A kolik jich můžu snít než budu fakt k prasknutí nacpaná. Tentokrát jsem jich dala 10, bo byly moc dobré (po dvou nastřídačku s mákem a pak s perníkem).
Pane Stando, díky moc za švestky!
A ještě jeden postřeh: na vaření kynutého těsta se používá hrubá mouka! HA! Novinka!
Když jsem hledala recept, tak skoro všude byla použita hrubá mouka. To stejné mi potvrdila aj Óli - taky vaří kynuté knedlíky jenom z hrubé mouky, knedlíčky do polévky dělá taky z hrubé, houskové knedlíky to samé...
Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html
zdroj inspirace:http://www.apetitonline.cz/recepty/551-kynute-knedliky.html
ingredience na 25 knedlíků (záleží na velikosti švestek):
těsto: 250 ml mléka
10 g droždí
15 g cukru
450 g hrubé mouky
1 vajíčko
špetka soli
25 vypeckovaných švestek
postup:
těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s cukrem a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině mléka ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku, přidej sůl a vajíčko. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto (zezačátku se bude tvářit jako hodně blátivé, ale mouka si natáhne mléko a zahustí se). Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej kynout 1 hodinu na teplém místě.
kompletace:
Z těsta odebírej přibližně stejné kousky - rozplácni je, vlož do nich švestku a pěkně zabal.
Knedlíky nechej ještě 15 minut kynout pod utěrkou.
Pak je vař v osolené vodě tak 10-15 minut v hrnci zakrytém pokličkou. (doba varu záleží na velikosti švestek)
Uvařené knedlíky vyndej z vody, dej do mísy a hned je propíchni vidličkou, aby unikla pára a nezgrcly se.
Servíruj s čím je libo - já je jím posypané buď mákem nebo strouhaným perníkem, moučkovým cukrem a polité roztopeným máslem.
A čerstvě smažená strouhanka na másle je taky moc dobrá. Nebo samotné jen tak bez ničeho jsou taky dobré (pokud nejsou švestky ultra moc kyselé).
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Komentáře
Okomentovat