kynuté knedlíky se švestkama


kynuté knedlíky se švestkama

S mákem nebo se strouhaným perníkem?
Otázka vlastně není jestli si dát švestkové knedlíky s tím či oním. Otázka je co si dát prva a co pak - perník nebo mák? A kolik jich můžu snít než budu fakt k prasknutí nacpaná. Tentokrát jsem jich dala 10, bo byly moc dobré (po dvou nastřídačku s mákem a pak s perníkem).
Pane Stando, díky moc za švestky!

A ještě jeden postřeh: na vaření kynutého těsta se používá hrubá mouka! HA! Novinka!
Když jsem hledala recept, tak skoro všude byla použita hrubá mouka. To stejné mi potvrdila aj Óli - taky vaří kynuté knedlíky jenom z hrubé mouky, knedlíčky do polévky dělá taky z hrubé, houskové knedlíky to samé...




Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

zdroj inspirace:
http://www.apetitonline.cz/recepty/551-kynute-knedliky.html

in
gredience na 25 knedlíků (záleží na velikosti švestek):
těsto:
250 ml mléka

       10 g droždí
       15 g cukru
       450 g hrubé mouky
       1 vajíčko
       špetka soli
25 vypeckovaných švestek
postup:
těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s cukrem a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině mléka ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku, přidej sůl a vajíčko. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto (zezačátku se bude tvářit jako hodně blátivé, ale mouka si natáhne mléko a zahustí se). Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej kynout 1 hodinu na teplém místě.
kompletace:

Z těsta odebírej přibližně stejné kousky - rozplácni je, vlož do nich švestku a pěkně zabal.
Knedlíky nechej ještě 15 minut kynout pod utěrkou.
Pak je vař v osolené vodě tak 10-15 minut v hrnci zakrytém pokličkou. (doba varu záleží na velikosti švestek)
Uvařené knedlíky vyndej z vody, dej do mísy a hned je propíchni vidličkou, aby unikla pára a nezgrcly se.

Servíruj s čím je libo - já je jím posypané buď mákem nebo strouhaným perníkem, moučkovým cukrem a polité roztopeným máslem.
A čerstvě smažená strouhanka na másle je taky moc dobrá. Nebo samotné jen tak bez ničeho jsou taky dobré (pokud nejsou švestky ultra moc kyselé).



Přeju dobrou chuť!

Iwet



 

Komentáře

Oblíbené příspěvky