Švestkovo-makový kynutý koláč
Švestkovo-makový kynutý koláč
Švestková sezona je v plném proudu a počasí pořád ještě přeje kynutému těstu. Tak jdem na další švestkový pokus!Měla jsem co dělat, abych to těsto nesnědla za syrova! Je tam víc tekutiny než obvykle a je to znát! Je krásně hebké, jemné, načechrané a jakoby krémové.
Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html
zdroj inspirace:http://www.patisseriepetra.cz/2014/08/svestkovy-kolac-s-makem.html
ingredience na plech velikosti 33x23 cm:
těsto: 130 ml smetany 30%*
30 g cukru
7 g kvasnic
200 g hlaké mouky (dala jsem špaldovou a pšeničnou)
1 malé vajíčko
špetka soli
strouhaná kůra z 1/2 bio citronu
1 kg švestek (jo, fakt tolik!)
maková náplň: 135 g mletého máku
350 ml smetany 30%*
70 g cukru
20 ml rumu
2 lžíce povidel nebo marmelády
drobenka: 130 g hladké mouky
100 g měkkého másla
50 g moučkového cukru**
1/2 lžičky skořice
*Smetana nemusí být, mléko uplně vpohodě stačí.
Neměla jsem zrovna mléko, jen půl litru smetany, kterou jsem potřebovala spotřebovat, aby se nezkazila.
**Množství cukru v drobence záleží na tom jak jsou sladké švestky. Já měla docela sladké a nebylo potřeba moc cukru (navíc nemám ráda přeslazené, tak pro mě 50 g je tak akorát).
postup:
těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s cukrem a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině mléka ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku, přidej sůl, roztopené máslo a vajíčko. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej kynout 1 hodinu na teplém místě.
Mezitím co kyne těsto vypeckuj a nakrájej švestky, udělej makovou náplň a drobenku.
maková náplň: Všechny ingredience dej do rendlíku a povař do zhoustnutí. Nechej vychladnout.
drobenka: Nasyp všechny ingredience do misky a ručně prstama z nich vyžmoulej drobenku. Drobenka by neměla být suchá a jemná jak písek, spíš by měla vypadat jako hrubší štěrk. S kouskama je to lepší, hezky to pak křupe.
kompletace:
Těsto prstama rozprostři do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Udělej trošku vyšší okraje.
Těsto nechej 15 minut kynout zakryté utěrkou.
Pak na něho rovnoměrně navrstvi makovou náplň, poskládej čtvrtky švestek řeznou stranou nahoru. Švestky by měly být tak na husto, aby se z 1/2 až 1/3 úřekrývaly přes sebe.
Nakonec posyp drobenkou a dej péct do trouby rozpálené na 175°C asi na 30-60 minut, nebo dokud okraje koláče nebudou zlatavě nahnědlé. Po upečení nechej (aspoň chvilku) vychladnout a pak to můžeš klidně celé sníst!
Ta doba pečení je fakt jen orientační. Záleží na tom jak vodnaté jsou švestky. Čím víc vody, tím déle se buchta peče. Takže občas zčekni svůj výtvor a řiď se zkušenostma s vlastní troubou.
Dobrou chuť!
Iwet
Komentáře
Okomentovat