švestkový koláč se skořicovou drobenkou



švestkový koláč se skořicovou drobenkou
Zwetschgenkuchen mit Zimt-Streuseln

Z filmu "Marečku podejte mi pero!" pochází takle Hujerova hláška: "Sem si dovolil na ukázku ze své zahrádky pár švestiček, jestli se neurazíte." a učitel mu odpovídá: "To je od Vás opravdu... Tak snad že bychom potom všichni společně ochutnali."

Tak nějak přinesl pan Standa mému Tomovi do práce košík švestek s tou Hujerovou hláškou: "Sem si dovolil...".
Tak jsme si o víkendu z nich udělali kynuté knedlíky a teďko ještě ... "Tak snad bychom potom všichni společně ochutnali..." jsem upekla velký koláč Tomovi do práce, ať taky můžou ochutnat švestičky a něco z toho mít. A ještě jeden malý koláč jsme si nechali na doma (vlastně jen pro mě - snědla jsem celý koláč sama na dvakrát, bo je straaašně moc dobrý). Ujíždím si na německém zelí, Steruselkuchen, preclíkách, Schwarzwaldschinken a právě na tady té Zwetchengenkuchen.
Tady ta Zwetchengenkuchen má dokonalý poměr těsta (málo), šťavnatého ovoce (hodně) a křupavé drobenky (drobenky je vždycky málo, ikdyby to byla jen samotná drobenka). :-D






Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdroj inspirace:

https://www.kuechengoetter.de/rezepte/zwetschgenkuchen-mit-walnuss-streuseln-10586

ingredience na plech 26x20:
těsto: 70 ml mléka
       25 g cukru
       3 g kvasnic
       120 g hladké mouky (dala jsem špaldovou a pšeničnou)
       1 žloutek
       15 g roztopeného másla
       špetka soli
       strouhaná kůra z 1/2 bio citronu
       750 g švestek (jo, fakt tolik!)
drobenka:
90 g hladké mouky
          60 g měkkého másla
          30 g moučkového cukru*
          1 lžička skořice
*Množství cukru záleží na tom jak jsou sladké švestky. Já měla krásně sladké a nebylo potřeba moc cukru (navíc nemám ráda přeslazené, tak pro mě 30 g v drobence je tak akorát).

postup:

těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s cukrem a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině mléka ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku, přidej sůl a vajíčko. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej kynout 1 hodinu na teplém místě.
Mezitím co kyne těsto vypeckuj a rozpul švestky a udělej drobenku.
drobenka: Nasyp všechny ingredience do misky a ručně prstama z nich vyžmoulej drobenku. Drobenka by neměla být suchá a jemná jak písek, spíš by měla vypadat jako hrubší štěrk. S kouskama je to lepší, hezky to pak křupe.

kompletace:
Těsto vyválej na tenkou placku (tak na tloušťku 3-5 mm). Přenes do na vymazaný a moukou vysypaný plech a přebytečné okraje odřež a dej stranou (bude z nich druhý - malý koláč).
Těsto nechej 15 minut kynout zakryté utěrkou.
Pak na něho poskládej půlky švestek řeznou stranou nahoru. Švestky by měly být tak na husto, aby se z 1/2 až 1/3 překrývaly přes sebe.
Nakonec posyp drobenkou a dej péct do trouby rozpálené na 175°C asi na 30 minut, nebo dokud okraje koláče nebudou zlatavě nahnědlé. Po upečení nechej (aspoň chvilku) vychladnout a pak to můžeš klidně celé sníst!



Dobrou chuť!

Iwet






 

Komentáře

Oblíbené příspěvky