vanilla moss cake/vanilkový mechový dort




vanilla moss cake/vanilkový mechový dort

Pekla jsem znova mechový dort, ale jinak... jak jinak, že? No a takhle vanilková verze je podle mě mnohem lepší. Tak si zaslouží tu být.
Tady je
odkaz na starou (dobrou) verzi mecháče:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2018/04/mechovy-dortmoss-cake.html

Trochu jsem se bála (zvědavost byla silnější) použít mražený špenát, ale je to cajk. Barvičku udělá pěkně výraznou a chuť špenátu v těstě nejde vůbec cítit - v té vanilkové verzi. V té s citronem tam je cítit takový špenátový ocas.
(Barvu dortu udělá nejvíc nejhezčí čerstvý baby špenát - takovou jarní a svěží zelenou. Mražený špenát dělá spíš letní až podzimní odstíny zelené.)
Takže tohle je můj nový zelený oblíbenec - vanilkový/špenátový korpus, lehce nakyslý krém se zakysankou a do toho ještě kyselá malinová marmeláda (Relax marmelády bez cukru jsou fakt výborné)!

Docela zajímavá je barva, zase! Tentokrát ale jinak. Protože jsem pekla zároveň dva dorty a každý má uplně jinou barvu! Někde jsem asi udělala chybu, nebo prostě něco bylo jinak (těch "jinak" tam pár bylo, ale nezdá se mi, že by mohly až tak ovlivnit výslednou barvu). Vanilkový dort zdobený borůvkama je hezky zelený, kdežto leguánový (ten s citrónem) je víc do hněda. Asi je to trochu matoucí, když sem píšu recept na vanilkový dort a v úvodu je fotka toho citronového nahnědlého. Je to kvůli fotkám - ta agama má tak hypnotické oči, že jsem ju prostě musela upřednostnit před "obyčejnýma" borůvkama. :-)




 

zdoroj inspirace:
https://lemonandvanilla.blogspot.com/2016/06/forest-moss-cake-bolo-forest-moss.html
ingredience na dort o průměru 19 cm:
těsto: 140 g mraženého listového špenátu (klidně by mohlo být aj 170g) nebo stejné množství čerstvého baby špenátu bez stopek
       220 polohrubé mouky
       3 malé nebo 2 velké vajíčka
       1 lžička prdopeče
       125 g krystalového cukru
       100 g oleje
       2 lžičky vanilkového extraktu (nebo semínka z 1 vanil lusku)
       5 g citronové šťávy*
       špetka soli
krém: 250 g mascarpone
      200 g zakysanké smetany aspoň s 15% tuku (nebo creme fraiche)
      50 g moučkového cukru
na dokončení: malinová marmeláda
              granátoé jablko
              zvířátko
*Na citronovou verzi jsou potřeba uplně stejné suroviny, jen jde navíc citrokůra z 1/2 bio citronu a místo 5g cirtošťávy jde 30g.


postup:
těsto: Nechej rozmrazit špenát. Rozmražený špenát slej, mixni na jemné pyré. Přidej k němu žloutky, vanilkový extrakt a citrošťávu a zase na pár sekund mixuj. Přilej olej a zase mixuj na homogenní směs.
Teď druhá část - suchá. Prosij mouku s prdopečem.
Třetí část - vyšlehej sníh. Nejdřív mixuj jen bílky se špetkou soli do polotuha. Pak na 3x přidej cukr a mixuj dokud nebude sníh tak akorát tuhý (nesmí být tekutý a nesmí být přešlehaný, že se dá krájet na kostky).
Tak a teď už jen ručně smíchej dohromady suché ingredience se špenátem. Nakonec do těsta přimíchej sníh - zase aspoň na 3x po částech. Pracuj opatrně, aby sníh nespadl a těsto pak nebylo hutné a splácnuté.
Hotové těsto nalej do formy a dej do rozpálené trouby na 180°C asi na 55 minut (otestuj špejlí, jestli je to fakt upečené). Po upečení nechej vychladnout na mřížce.
krém: Mixni všechno dohromady.

kompletace:
Vychladlý korpus seřízni zvrchu do roviny (odřezky si nechej, budeš je potřebovat). Hnědé okraje dortu taky okrájej. Prostě tam jde o tu zelenou, že? Tak hnědá musí jít pryč, ikdyž je to děsné plýtvání materiálem. Rozkroj korpus horizontálně na polovinu.
Na servírovací talíř dej asi lžičku krému a připlácni na to spodní vrstvu korpusu (plcanec krému poslouží jako "lepidlo", aby dort držel na místě a neposunoval se).
Po obvodu korpusu nanes asi 1 cm široký pruh krému (tím vytvoří vyšší okraj pro marmeládu, která pak nebude vytékat). Do "bazénku" dej polovinu marmelády a rovnoměrně ji rozetři. Marmeládu zakryj krémem. Na krém dej vrchní vrstvu korpusu a zase udělej zvýšený okraj a zase marmeládu a zase marmeládu zakryj krémem. Zarovnej dort zvrchu do roviny.
Ze zbytků odřezků udělej nahoře na dortu mech - prostě vyber ty pěkně barevné kousky a rozdrob je. Pak naházej ještě pár granátových semínek, postav agamu nebo leguána (nebo co to je za zvíře?) a je hotovo.
Můžeš dát třeba borůvky, nebo cákance čokolády nebo lesní ovoce nebo tam dát cvrčky jako v Brněnské cukrárně Sorry, pečeme jinak.



originál recept na průměr dortu 23 cm:
těsto: 200 g mraženého špenátu
       225 g mouky
       2 lžičky prdopeče
       3 středně velké vajíčka
       340 g krystal cukru
       200 ml oleje
       1 lžiča vanilkového extraktu
krém: 300 g mascarpone
      150 zakysané smetany
      25 g moučkového cukru

Příště zkusim upéct mecháče přesně podle tohoto receptu, jsu zvědavá na to množství oleje v poměru k ostatním surovinám. No, ale jednu změnu přece jen udělám - uberu cukr. :-)




Přeju dobrou chuť!


Iwet




Nebo ještě tady jeden Mecháč-šutrák pro inspiraci. Mech je jen na povrchu, uvnitř je klasika piškot.      




Komentáře

  1. Děkuji za recept a za recenzi že vanilková verze je chutnější. Zkusím udělat tuto neděli jako narozeninový a uvidíme jak dopadnu :-) Mám korpus 23 cm.

    OdpovědětVymazat
  2. Dle vaší řady bych radši použila ten baby špenát, kvůli barvě, myslíte použít 280g?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, když chci místo mraženého špenátu použít čerstvý, tak je množství stejné?

    OdpovědětVymazat
  4. Ten by měl u nás doma určitě úspěch. Já sama moc dorty nepeču, protože to vždycky dopadne hrozně. Asi bych potřebovala kvalitní hnětač těsta, protože mi vždycky korpus tak nějak divně sedne a nedrží to pak celé pohromadě. :) Ale naštěstí máme šikovnou tetu, která je na dorty expertka. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky