mechový dort/moss cake
mechový dort/moss cake
Ta barva je fakt mazec! Doopravdy tak vypadá - žádný filtr, žádný Photoshop a dokonce žádná chemie!Na první pohled jsem si říkala, že tohle je fakt dobrý úlet! Vypadá to naprosto skvěle a musím to určitě zkusit!
No a pak jsem nad tou barvou přemýšlela a on to vůbec takový úlet není - vždyť se přece běžně prodává Red velvet cake nebo Rainbow cake. Každopádně je to hodně zajímavé na pohled a ... na chuť se taky dá. V tomto případě ale vizuální dojem rozhodně převyšuje chuťový.
Každopádně dort je díky špenátu pěkně šťavnatý a vláčný, naprosto famózně barevný, limetka dodá chuť a borůvky jsou taková třešinka na dortu.
V originále to je Turecký špenátový koláč/Ispanakli kek.
UPDATE: Pekla jsem znova tento dort, trochu jinak... jak jinak, že? A musim říct, že ta nová vanilková verze mi chutnala mnohem víc jak ta limetková nebo citronová. Dokonce až tak, že se srovnala úroveň vizuálního dojmu a chuťového. Nový recept je aj s fotkama na tomto odkaze:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/03/vanilla-moss-cakevanilkovy-mechovy-dort.html
zdroj inspirace:
http://lifewhereweare.com/2013/delightful-lime-cake-with-ginger-cream-cheese-icing/
ingredience na dort o průměru 18 cm:
těsto: 125 g balení čerstvých baby špenátových listů
30 g limetkové šťávy (přibližně 1 malá limetka nebo citron)
kůra z 1 limetky
2 malé vajíčka (velikost S)
100 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
85 g oleje
220 g polohrubé mouky
2/3 lžičky prdopeče
špetka soli
krém: 150 g másla
400 g cream cheese
80 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
100 g borůvek
na ozdobu: 25 g borůvek
listy máty
klečka limetky, jelen, divoké prase, chameleon...
postup:
těsto: Nejdřív ze všeho si připrav špenátové pyré. Z baby špenátu odstraň stopky a listy rozmixuj na jemnou kaši. Aby se líp míchala, tak do ní přilej limetkovou/citronovou šťávu a kůru.
Vajíčka rozděl na žloutky a bílky. Ve velké míse smíchej žloutky s cukrem a vanilkou. Ke žloutkům přidej olej a špenátové pyré a ještě pořádně promíchej, dokud nevznikne homogenní směs.
Do této krásně zelené hmoty přisyp prosátou mouku, prdopeč a sůl a znova promíchej.
Bílky vyšlehej skoro do tuha a pak je postupně přimíchej do těsta.
Těsto nalej do formy vystlané pečícím papírem a dej péct do trouby rozpálené na 175°C asi na 30 minut (nebo klasicky až špejle zapíchnutá doprostřed těsta vyjde čistá bez žmolků). Těsto při pečení moc nenabyde. Nechej vychladnout na mřížce a pak zabal do sáčku a přes noc do ledničky.
krém: Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, aby se daly dobře zpracovat. Takže si je zavčas vytáhni z ledničky.
Vyšlehej máslo s cukrem a vanilkou do světlé nadýchané pěny. Pak po částech přidej cream cheese. Borůvky si nechej až na skládání dortu.
kompletace: Seřízni vypouklý vršek korpusu (nech si ho na pozdější zdobení). Odkroj z boků hnědou část (pro lepší vizuální efekt) a celý korpus pak horizontálně prokroj.
Spodní část korupusu natři částí krému, posyp borůvkama (trochu je zatlač dovnitř krému, aby nečouhaly) a přiklop vrchní částí korpusu.
Vršek dortu ozdob zbytkem krému, drobkama z odřezků korpusu, chameleonem, kolečkama limetky, borůvkama, lístkama máty, jelenem, větvičkama, kvítkama.... je to na tobě co tam chceš mít.
Rozhodně ale nechej tu krásně zelenou barvu vyniknout - v tomto případě je ideální verze Naked cake.
originál recept:
těsto: 3 vajíčka (bílky a žloutky zvlášť)
1 1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku olivového oleje
2 lžíce - 1/4 hrnku limetkové šťávy (podle chuti)
2 lžičky vanilky
280 g baby špenátu
2 hrnky polohrubé mouky
3 lžičky prdopeče
1/2 lžičky soli
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Komentáře
Okomentovat