Anglické rohlíky


Anglické rohlíky

Když jsme byli malí, tak nám je máma kupovala. Vyjímečeně! Jen když jsme hooodně loudily! Byl to takový zážitek pro nás tyhle rohlíky! Bylo to něco hooodně víc jak obyčejná Šumava!
Dneska to taky nekupuju a nedělám každý den. Pořád je to jen vyjímečné zpestření (teď už ne Šumavy, ale kváskového chleba).



zdroj inspirace: obchod Albert

ingredience na 12 rohlíků:
těsto: 500 g hladké mouky
       300 g vody
       20 g droždí
       8 g soli
       5 g cukru
       60 g oleje
navrch: 24 plátků slaniny (já dala anglický BACON)
        12 plátků sýra (dala jsem Goudu 48%)


postup:

Takže klasika kynuté těsto - nazačátek nastartuj kvásek. Ohřej vodu na teplotu kolem 30°C (nesmí být horká, jinak zabije kvasninky). Vodu smíchej s 1 lžičkou cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s vodou a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině vody ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií a nechej odpočívat na teplém místě 1 hoďku.
Až těsto vykyne - zdvojnásobí svůj objem, tak ho vyklop na vál, rozděl pomocí váhy na 12 kousků (vyjde to přibližně na 74g/kus), každý kus pořádně propracuj a vykoulej kuličku. nech 5 minut pod fresh fólií odpočívat, aby se uvolnil lepek a pak šlo těsto dobře rozválet. Po odpočinku každý kousek těsta rozválej na trojúhelník se základnou asi 15 cm a odvěsnama asi 18 cm. Od té základny pak smotej rohlík směrem ke špici. Špici schovej dospod rohlíku, aby se nerozmotával při kynutí a nedeformoval se tvar. Ještě rohlík pořádně poválej ve směru motání,
aby se vrstvy těsta slepily (neboj se trošku přitlačit).
Smotané rohlíky vyskládej na plech vystlaný pečícím papírem (smotaná špička musí být furt dole!) a nechej kynout zakryté fresh fólií při pokojové teplotě tak půl až tři čtvrtě hoďky.
Po vykynutí na každý rohlík dej plátek slaniny. BACHA, nesmí být studená, aby nezpůsobila tepelný šok těstu a nezgrclo se!
Upeč na 230°C asi 10 minut. Pak přidej ještě plátek sýra a ještě jeden plátek slaniny, ať je to lepší a dopeč dalších 5-8 minut. Koukej na barvu slaniny a sýra a když už budou tak akorát (s hnědýma skvrnama), tak vytahuj plech z trouby. (Sýr přidávám později proto, že se rychle spálí a bylo by to pak hořké.)
Pak nechej vychladnout na mřížce... obecný postup... blablabla! Prostě když můžeš, tak to sněz za tepla a kašli na chladnutí! :-) Nejlepší jsou čerstvé a teplé. Pokud jich máš moc, tak ideálně se s někým rozděl... třeba se sousedama! ;-) Ale když ti nějaké rohlíky ze snídaně zbydou, tak je nevyhazuj, aj druhý den jsou dobře jedlé (mám to vyzkoušené). 








Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky