babka s perníkem, ořechy a rumem


babka s perníkem, ořechy a rumem

Další ne uplně obvyklá náplň babky. Další dobrá snídaně. Další typ co stojí za to!




Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

zdroj inspirace:
https://www.butterandbrioche.com/gingerbread-babka/

ingredience na babku (velikost formy 27x8x7,5 cm):
těsto:
125 ml mléka

       10 g droždí
       40 g krupicového cukru
       1 vajíčko
       275 g hladké mouky
       40 g roztopeného másla
       1 lžička strouhané kůry z BIO citronu
       špetka soli
náplň: 100 g mletých vlašských ořechů
       120 g perníku na strouhání
       70 g krupicového cukru
       1 lžička perníkového koření
       40 g likéru rumu* (asi 4 lžíce)
       115 g měkkého másla
       30 g sekaných ořechů na posypání

sirup: 50 ml vody
       20 g cukru
       3 lžíce rumu*
*rum můžeš uplně vynechat
postup:
těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 30°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině mléka ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej odpočívat v ledničce 6 hodin nebo klidně i přes noc. Je lepší nechat kynout těsto v ledničce, protože pak se s ním líp pracuje (máslo ztuhne a při smotávání babky nedělá tolik práce).
náplň: Smíchej mleté ořechy, jemně nastrouhaný perník, cukr a koření s máslem a rumem na kompaktní hmotu.
Sekané ořechy si nechej na posypání babky zvrchu.
sirup:
Svař vodu s cukrem a rumem. Jakmile projde sirup varem, tak mu dej ještě 2 minuty nad ohněm a pak odstav z plotýnky.


kompletace:
Názorný postup s fotkama je dole.
Z těsta vyválej tenkou velkou placku asi 35x55 cm (Čím větší, tím lepší a tím pádem se i víc náplně se do babky dostane a bude i vizuálně hezčí.). Placku potři náplní až skoro ke krajům. Placku pevně zaroluj do válce a ten pak podélně rozřízni. Obě půlky válce vzájemně překládej přes sebe tak, aby vznikla šroubovice s řezem vždycky nahoře. Takhle smotanou babku přenes do formy vystlanou pečícím papírem. Posypej sekanýma ořechama a nechej ještě 1-2 hoďky kynout na teplém místě zakryté vlhkou utěrkou nebo fresh fólií dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut. Hotovou upečenou babku vyndej z trouby a hned ju polej sirupem a pak nechej vychladnout na mřížce (vyndej babku z formy ať se nezapaří).
Krájej ju až po uplném vychladnutí, jinak se bude rozpadat!


Přeju dobrou chuť!

Iwet




 Vypracuj těsto, nech ho v ledničce vykynout a pak z něho vyválej placku velikou přibližně 35x55 cm.
(Ideální rozměr těsta ještě pořád ladím. Zatím se nejvíc osvěčilo 30-35 cm na délku a na šířku může být co nejdelší - tam je možné rozválet těsto klidně i víc jak na 55 cm.)

Snaž se, aby placka měla co nejvíc pravoúhlé rohy, ať se pak dobře motá a je všude rovnoměrně tlustá.

 Placku rovnoměrně potři perníkovou náplní.
 Placku s náplní pevně zaroluj do válce 35 cm dlouhého.
Válec polélně rozřízni ostrým nožem, nebo kráječem na pizzu (s ním to jde dost dobře).Našla jsem zajímavou vychytávku - po smotání těsta zabal válec do fresh fólie a strč to na chvíli do mrazáku, aby máslo v náplni a těstě ztuhlo a pak se s tím dobře pracovalo. Mělo by se to pak líp motat a nebude všechno upatlané od rozteklé náplně.
Zatím to ale nemám odzkoušené osobně.

 Obě části válce do sebe smotej - překládej je tak, aby vznikla šroubovice.
 Smotanou babku přenes do formy s pečícím papírem, posypej sekanýma ořechama, zakryj fresh fólií a nech kynout tak hoďku nebo dvě na teplém místě dokud nezdvojnásobí objem.
V létě to stačí nechat hoďku stát na lince, v zimě je tomu potřeba pomoct a dát třeba do lehce předehřáté trouby.

 Vykynutou babku dej péct do trouby na 45 minut a 175°C.
Zkoušela jsem péct babku ve spodní části trouby a celkem se to osvědčilo - z vrchu není spálená a nemusí se během pečení přikrývat alobalem.


Upečenou babku hned po vytažení z trouby polej sirupem a nechej vychladnout na mřížce.
Babku vyndej z formy ať se nezapaří.

Předtím než ju začneš jíst, tak aspoň chvilku počkej, ať si nespálíš pusu. Jinak pokud ju chceš mít hezkou na řezu, tak počkej až do úplného vychladnutí.

Komentáře

  1. Babka je moc dobra,neni preslazena,dodrzela jsem presny recept a povedlo se,moc chutna

    OdpovědětVymazat
  2. Čo je to perník na strúhanie? Dá sa niekde kúpiť? Ďakujem za odpoveď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perník na strouhání se dá koupit v Kauflandu

      Vymazat
    2. i v lidlu :)

      Vymazat
    3. Neviem ho zohnať, ani ako je to balené. Predavačky sa tomu iba čudujú, keď sa na to opýtam

      Vymazat
  3. Dobrý den, mohu prosím kupovaný perník nahradit strouhanými domácími perníčky? Zbylo mi jich dost z Velikonoc🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě, rozemelu i perníková srdce z pouti

      Vymazat
    2. Dobrý den, akorát jsem babku upekla a dáme si jí k snídani jen přemýšlím jak jí skladovat aby neztvrdla? Děkuji za recept a radu 😉

      Vymazat
  4. Výborný recept. Dělám už podruhé, zase s jinou náplní. Nemá to chybu. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Teraz som si ho odpísala a už sa teším na jeho pečenie. Už z obrázku je vidieť, že je vynikajúci!!

    OdpovědětVymazat
  6. Tento recept na bábovku s perníkom, orechmi a rumom vyzerá úžasne! Nemôžem sa dočkať, kedy ho vyskúšam. Ďakujem za skvelú inšpiráciu!

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za recept na bábovku! Vypadá skvěle a určitě ji vyzkouším. Mám jen jednu otázku: Můžu použít jiný druh rumu, pokud nemám ten uvedený v receptu? Ovlivní to chuť těsta? Děkuji předem za odpověď!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky