pistáciové kolečka s bílou čokoládou
pistáciové kolečka s bílou čokoládou
To si tak jdu normálně nakoupit do obchodu a uvidím na pokladně Vánoční časák. Mrknu rychle do něho a v něm recept na zelené cukroví! Tak jsem si ho prostě musela koupit a upéct to!
Barva cukroví na fotkách není nijak upravená. Chce to dodržet 3 věci, aby výsledek byl takhle barevný.
1. Nepřepéct. Hlídej si čas, stopni si 5 minut na budíku nebo nastav minutku. Je to fuk. Hlavně nesmí cukroví zhnědnout. Rači cukroví vyndej z trouby o trošinku dřív, než pozdě.
2. Použij blanšírované pistácie. Jsou sice drahé, ale krásně zelené. Pražené pistácie stejně intenzivní barvu neudělají.
3. Použij kvalitní hezky zelené pistáciové máslo/krém. Já jsu maximálně spokojená s tím od Lepé foods. Má super barvu!
zdroj inspirace:
časopis "das Schmeckt!" 12/2019 , str.16
ingredience na 45 ks cukroví:
těsto: 120 g jemně mletých blanšírovaných pistácií
175 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
100 g másla
50 g pistáciového másla Lepé
1 vajíčko velikosti M
špetka soli
trošku strouhané kůry z bio citronu
náplň: malinový džem bez semínek*
krém: 75 g bílé čokolády
75 g másla
citrokůra z 1/2 bio citronu
na ozdobu: 100 g bílé čokolády
10 g pistácií
*místo džemu je fajn použít maracuja nebo lemon curd
postup:
těsto: Smíchej všechno suché dohromady, přidej vajíčko a máslo. Dobře propracuj a dej do ledničky aspoň na hoďku odpočívat (klidně na noc). Pak rozválej na 3mm tloušťku, vykrájej kolečka, dej na plech vystlaný pečícím papírem nebo perforovanou silikonovou podložkou, upeč na 175°C asi 5 minut a nech vychladnout na mřížce.
krém: Roztop čokoládu, nech ju vychladnout, ale ne ztuhnout. Mixni máslo do bílé pěny a pak k tomu zašlehej čokoládu a na hodně jemno nastrouhanou citrokůru. Krém dej do zdobícího sáčku.
dokončení:
Rozlož si kolečka na stůl, na polovinu z nich nastříkej krém - jen po obvodu kolečka, střed si nechej prázdný. Střed naplň džemem. Přiklop naplněné kolečka těma prázdnýma a trošinku přitlač. Nechej je v ledničce ztuhnout. Pak máčej kolečka v roztopené bílé čokoládě a ozdob půlkama pistácií.
Cukroví se musí skladovat v ledničce, v uzavřeném plastovém boxu. Vydrží tak 2 týdny.
Sušenky se dají upéct dopředu (třeba na začátku prosince) a pak pár dní před Vánoci naplnit krémem.
originál recept podle das Schmeckt!:
těsto: 120 g pistácií, 375 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 250 g másla, 1 vajíčko.
náplň: 220 g bílé čokolády, 70 g másla, 100 ml prosecco.
Vrlo ukusne .pravila sam za Bozic .hvala na receptu
OdpovědětVymazatSakra to vypadá božsky jak je to na půl překrytý s bílou čokoládou, takovouhle kombinaci musím vyzkoušet. Děkuji za tenhle tip
OdpovědětVymazatDobrý den , to maslo můžu nahradit pistaciovym?
OdpovědětVymazatVypadá to velice dobře, určitě vyzkouším. Letos jsem do pistacioveho pečiva přidala 60g Matcha čaje, super...
OdpovědětVymazatVyzerajú úplne ako z iného sveta. Fantastické a pravdepodobne chutné!
OdpovědětVymazat