bavorské vdolky


bavorské vdolky

Podobně jako anglická slanina jsou bavorské vdolky pro mě taková malá záhada.
V Bavorsku jsem je nikde neviděla! Zatím. Google mi je taky nenašel. Teda ty české bavorské jo, ale ty bavorské vdolky z Bavorska ne. Jako anglická slanina - česká anglická slanina je uplně něco jiného jako anglická slanina v Anglií. V tomto případě naštěstí!







Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo, rostlo a kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdroj inspirace:

https://mamapecedoma.com/2018/10/21/vdolky-s-tvarohem-a-povidlim/

ingredience na 16-18 ks:
těsto: 500 g hladké mouky
       250 ml mléka
       60 g cukru
       20 g droždí
       60 g másla
       40 g Rumu nebo Amaretta
       1 velké vajíčko
       špetka soli
na dokončení: 1/2 - 1 l oleje
              povidla
              125 g tvarohu
              100 ml smetany na šlehání
              30 g moučkového cukru
              1/2 lžičky vanilkového extraktu

postup:
Zahřej mléko na teplotu okolo 30°C. Mléko nalej do misky a rozdrob do toho kvasnice a nasyp cukr. Nechej stát asi 10 minut, než se kvasnice nastartují.
Do kvásku přidej mouku, vajíčko, Rum a špetku soli. Vymíchej hladké těsto. Do tohoto těsta zamíchej ještě změklé máslo. Až bude těsto hezky jemné, hladké a nelepivé, tak ho zakryj fresh fólií a nechej 1 hodinu kynout.
Po vykynutí těsto rozválej na placku tlustou 1,5-2 cm. Vykrájej kolečka o průměru 7 cm a nechej zakryté fólií zase kynout tak půl hoďky.
Vykynuté kolečka uprostřed palcem stlač, aby se vypustil vzduch a udělal se ďolík. (Nebo druhá možnost jak udělat ďolík je uprostřed vdolku vykrojit malé kolečko jako na linecké a při dokynutí se dírka téměř uzavře.) Vdolky dávej do rozpáleného oleje ďolíkem dolů. Zakryj pánev nebo hrnec pokličkou a nechej smažit (pára umožní vdolkům líp dokynout při smažení). Až budou z jedné strany hotové, tak je obrať a nechej smažit už nezakryté.
Po usmažení je vyndej na talíř s papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk.

dokončení:
Vršek vdolku s ďolíkem potři povidlama. Ozdob ještě krémem  a můžeš pocukrovat. Ale je to zbytečné, sladké je to dost díky povidlům.
Na krém vyšlehej smetanu do polotuha. Pak přidej cukr, vanilku a tvaroh a vyšlehej do hustého hladkého krému. 



Přeju dobrou chuť.

Iwet
             




Komentáře

  1. zítra jdu na ně :-) krásné fotky, u kterých můžete jen slintat nebo se zvednout od počítače a jít zadělat těsto :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Diky za recept! Uzasne testo, mam pocit, ze se rozplynuly na jazyku. 😁

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky