tvarohové kynuté knedlíky


tvarohové kynuté knedlíky

Když jsem se ptala Zori jaké těsto na ovocné knedlíky má nejrači, tak mi odpověděla uplně jinak než jsem čekala. Nebere totiž těsto a náplň jako samostatné subjekty, které je možné uplně jakkoli kombinovat. Má spojené a ustálené kombinace těst a náplní, které jsou pro ni jakoby jeden celek! Je to strašně zajímavý pohled na věc! Fascinující a poučné! Protože jo, jíme přece dohromady těsto aj náplň. 
Já to beru trochu jinak. Nemám nejmenší problém dát jakoukoli náplň s jakýmkoli těstem a zkouším cokoli. Třeba tohoto hybrida - něco mezi tvarohovýma knedlíkama a kynutýma. Jsou to vlastně kynuté knedlíky. Připravují se uplně stejně, těsto je stejně nadýchané a chutnají taky stejně. Jedinou výhodu mají ve složení - trochu víc bílkovin díky tvarohu.   

 





Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby rostlo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

zdroj inspirace:
komentář na instagramu od @evickaaubrechtova
originál recept: 1 kostka droždí, 400 ml mléka, 2 lžíce cukru, 120 g másla, 4 vajíčka, 250 g tvarohu nastrouhaného najemno, 1 kg polohrubé mouky, špetka soli

můj upravený recept:
ingredience: 20 g droždí
             200 ml vlažného mléka
             25 g cukru
             2 vajíčka
             250 g tvarohu v alobalu
             500 g polohrubé mouky*
             60 g měkkého másla
             špetka soli
             1 kg švestek
na dokončení: strouhanka osmažená na másle
              moučkový cukr
              roztopené máslo

* Možná bych příště zkusila dát půl na půl polohrubou a hrubou mouku. Protože do vařených kynutých těst se dává hrubá mouka. Zjistim a doplnim.

postup:
Do vlažného mléka nasyp cukr a rozdrob kvasnice. Nechej vzejít kvásek.
Do kvásku nasyp mouku, sůl, přidej tvaroh a vajíčka. Je to docela patlanice, ale po 10ti minutách poctivé ruční práce bude těsto jemné a hladké. Nakonec přimíchej měkké máslo a pak zakryj fresh fólií a nechej kynout 30 minut.
Z vykynutého těsta odebírej kousky těsta, pomocí trochy mouky na rukách udělej placku, do placky zabal švestku (nebo jiné ovoce), ještě 15 minut nech dokynout a pak na páře uvař 10-15 minut podle velikosti švestky. Dno pařáčku potři tukem, ať se knedlíky nepřilepí. Nechej v hrnci mezi knedlíkama dost protoru, protože ještě nakynou. Po uvaření hned propíchni knedlíky vidličkou, aby utekla pára a nesrazily se.
Pak už jen posyp strouhankou, cukrem a polej máslem a můžeš se do toho pustit.



Přeju dobrou chuť!


Iwet



Komentáře

Oblíbené příspěvky