belgické wafle


belgické wafle

Ten první recept mám už dlouho napsaný ve svém notýsku s receptama. Považovala jsem ho za "pravé belgické wafle". ALE do belgických mají hooodně daleko! Google říkal, že do těch pravých nejde olej, jen máslo. HUPS!!! Řekla bych, že tohle zjištění bylo dobrý start k cestě za poznáním té pravé belgické wafle! HUPS podruhé!!! Belgické wafle nekynou díky kypřícímu prášku, ale díky kvasinkám! HUPS potřetí!!! Belgické wafle jsou dva druhy - z Bruselu a z Liège. Ty druhé jsou na povrhu zkaramelizované! A to prostě chceš zkusit! Teda aspoň já jo!

Belgické wafle je obecný pojem pro wafle, teré mají hluboký vzorek/jamky na zachycení polevy/ovoce/čokolády... Jsou dva druhy, podle toho z jakého města pocházejí.
Bruselské wafle jsou z litého kynutého těsta nadlehčené ještě bílkovým sněhem. Jsou hodně lehké a křupavé, chuť je mírně sladká a je fajn si wafle něčím zpestřit (ovocem, čokoládou, šlehačkou...).
Na rozdíl od waflí z Li
ège, které jsou sice taky z kynutého těsta, ale to je hutnější a do těsta se přimíchává perlový cukr, který při pečení zkaramelizuje. Wafle jsou tučnější, chuťově výraznější, nadýchané, žvýkavější než ty Bruselské. Nepotřebují už žádné další dochucování - bohatě jim stačí vanilkový vnitřek a zkaramelizovaný povrch.
https://en.wikipedia.org/wiki/Waffle#Varieties


 


Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


1. NEbelgické vafle

zdroj receptu:
https://vysocina.rozhlas.cz/pripravte-si-prave-belgicke-vafle-doma-7132601

Tohle nejsou sice belgické wafle ani náhodou, ale jsou dobré. Po upečení jsou na povrchu krásně křupavé a uvnitř měkké, hebké a vláčné. Do dvou minut jsou ale měkké celé. Křupavost je v čauču. Chuťově jsou spíš neutrální (možné jíst na sladko aj slano). Recept má ale velkou výhodu v tom, že druhý den jsou vafle skoro stejně měkké a jemné jako první den (při dobrém skladování).
ingredience na 12 ks: 175 g hladké mouky, 1 lžíce cukru, 2 lžičky prdopeče, špetka soli, 7 lžic oleje, 150 ml mléka, 3 vajíčka - žloutky a bílky zvlášť.
postup: Smíchej suché ingredience. Smíchej žloutky, mléko a olej. Vyšlehej do tuha sníh se špetkou soli. A teď to dej dohromady - prva suché ingredience se směsí mléko/žloutky/olej a až budeš mít hladké těsto, tak zlehka přimíchej sníh na třikrát. Hotové těsto nalévej po dvou lžicích do vaflovače (můžeš potřít plotýnky trochou oleje) a peč do zlatova tak 3-5 minut.
něco navrch: karamelové hrušky: 5 hrušek nakrájej na kostky. 50 g cukru a 20 g vody svař na karamel, přihoď 25 g másla a nech rozpusit. Přidej špetku soli a kostky hrušek a nech podusit do měkka, ale aby zůstala zachovaná struktura, nerozvař to do bláta! Můžeš do toho přidat aj koření, bude to mít zajímavější šmrnc (skořice, badyán, hřebíček).




2. Bruselské wafle

zdroj receptu:
https://kitchenette.cz/clanek/238-belgicke-vafle-z-bruselu
Po upečení jsou wafle krásně křupavé! Uvnitř jsou jemné nadýchané a lehoučké. Ale nezkoušej si je nechat na druhý den. Aj kdyby ses měla totálně přežrat, tak nic nesmí zůstat. Protože druhý den jsou dobré tak akorát pro slepice. Hutné, gumové a tuhé. Po těch lehoučkých křupavých nikde ani památka!
ingredience na 15 ks: 250 g hladké mouky, 7 g čerstvého droždí, 1 lžíce cukru, 325 ml mléka, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky vanilky, 125 g roztopeného másla, 4 bílky
postup: Nastartuj kvásek - do vlažného mléka nasyp lžíci cukru a rozdrob kvasnice. Nechej 10 minut ležet, aby vzešel kvásek. Do vzešlého kvásku přidej mouku, sůl a vanilku. Nechej 30 minut kynout na teplém místě. Do vykynutého těsta zamíchej roztopené a zchladlé máslo. Nakonec přimíchej sníh z bílků. Těsto už míchej jen lehce, aby sníh nespadl. Do rozpáleného waflovače dávej 2 lžíce těsta a peč tak 3-5 minut prostě do zlatova a křupava.





3. wafle z Liège

zdroj ispirace:
https://bakerbettie.com/real-belgian-liege-waffles/
Na tyhle wafle jsem byla nejvíc zvědavá, jestli fakt ten cukr zkaramelizuje, nebo prostě v těstě zůstanou hrudky cukru. A nezklamaly! Po upečení jsou trochu měkké, ale při chladnutí karamelová vrstva na povrchu ztvrdne a pak perfektně křupou - ne moc a ne málo. Prostě tak akorát! Vnitřek je trochu hutnější jak u Bruselských. Ale ne zas tak moc, aby to bylo nedobré. A ta vanilka je tam pěkně cítit! A nahoru se nemusí už nic dalšího dávat - nechala bych to jen tak. Prostě si užít to křupání karamelu! Mňam! A pokud zůstane něco do druhého dne, tak se to taky dá jíst. Sice to už není taková pochoutka, ale taky to není nejedlé a na vyhození. 
ingredience na 12 ks: 125 ml mléka, 10 g čerstvého droždí, 25 g cukru, 250 g hladké mouky, 1 velké vajíčko, 110 g másla, velká špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu, 75 g perlového cukru (Nezkoušela jsem dát místo perlového obyč krystal, tak nevím jak by to dopadlo. Prý ten perlový cukr má vyšší bod tání, tak karamelizuje jinak jak krystal. V Česku se ale špatně shání perlový cukr, ale v kdekoli v zahraničí je běžně k dostání. Nebo se dá sehnat na netu.)
postup:
Nastartuj kvásek - do vlažného mléka nasyp cukr a rozdrob kvasnice. Nechej 10 minut ležet, aby vzešel kvásek. Do vzešlého kvásku přidej mouku, vajíčko, sůl a vanilku. Vyhnětej hladké těsto a do toho pak přimíchej měkké máslo. Až bude zamíchané (těsto bude trochu lepit jak je tam hodně másla), tak těsto nechej 1 hodinu kynout na teplém místě. Do vykynutého těsta zamíchej perlový cukr. Těsto pomocí váhy rozděl na 12 kousků. Nemusíš moc řešit tvar - prostě dělej nějaké kuličko-placky. Ty vyskládej na pečící papír a nech ještě 10 minut dokynout zakryté fresh fólií. Do rozpáleného a olejem potřeného waflovače dávej placky a peč je tak 4 minuty. Prostě do hněda a křupava. Ten čas je orientační, musíš si to vychytat podle svého waflovače. Každopádně wafle budou mít tmavší barvu kvůli karamelizaci cukru.
Koukni na fotku detailu wafle - jak se krásně ten karamel leskne! Jak křupe už budeš muset vyzkoušet sám/a.



Přeju dobrou chuť!


Iwet









Komentáře

Oblíbené příspěvky