Moravské koláčky


Moravské koláčky

Vozím si z návštěv Česka suvenýry jako tvaroh v alobalu, polohrubou mouku, moučkový cukr nebo Kofolu.
(Zdravím tě, Ivet do Anglie! Už vím jak se ti tam těžce žije bez "běžných" surovin na vaření a jídlo.)
Takže jsem si nakoupila hromadu tvarohu. Přes týden jsem pekla Honzovy buchty (zatím nejsou nafocené, bo tvarohová náplň není tak fotogenická, ale je výborná na chuť) a teď na víkend jsem pekla Moravské koláčky.
Někdo jim taky říká Dvojctihodné koláčky. Mně je ten název celkem fuk. Jediné co mě zajímá je, že jsou moc dobré. Dvě náplně a jako bonus nahoře drobenka. Super!





zdroj inspirace:
http://www.vikendovepeceni.cz/2018/01/dvojctihodne-kolace.html

ingredience na 20 ks koláčků:
těsto: 150 g hladké mouky

       100 g polohrubé mouky *1
       125 ml mléka
       40 g cukru
       10 g čerstvého droždí
       50 g vajíčka (1ks vel M)
       50 g měkkého másla
       vanilka, citronová kůra
       špetka soli (asi 2 g)
náplň dovnitř: 250 g tvarohu v alobalu
*2
               125 g tvarohu ve vaničce
               50 g cukru
*3
               1 žloutek
               citrokůra, vanilka
náplň nahoru: asi 50 g povidel
*4
drobenka: 120 g hladké mouky
          60 g másla
          40 g moučkového cukru
na potření: 1 bílek


na pocákáni po upečení
: 30 g másla
                        10g rumu


*1 - klidně dej místo polohrubé mouky hladkou. Nebo dej 60 g celozrnné nebo špaldové a zbytek hladké.
*2 - tvaroh v alobalu je na náplň základ. Samotný tvaroh z vaničky není na náplň vhodný - vytéká a fakt blbě se s ním pracuje. Ideální je kombinace obou tvarohů - náplň bude dost hustá a zároveň bude šťavnatá a jemná.
*3 - cukru si klidně přidej podle vlastních chutí. Já sladím míň, proto rači ochutnej náplň a doslaď, než ji použiješ do koláčků.

*4 - pokud by byly povidla moc řídké, tak se dají zahustit strouhaným perníkem nebo piškotama.

Tady jsou typy a rady jak vypěstovat živé a dobré kynuté těsto:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

postup:
těsto: Prva musíš nastartovat droždí. Do teplého mléka (max 30°C) nasyp 1 lžíci cukru a rozdrob hybernované droždí z ledničky. V teple se kvasinky začnou množit a vytvoří na hladině takové světle hnědé ostrůvky (trvá to asi 10-15 minut). To znamená, že droždí bylo v cajku a žije a těsto hezky nakyne. Když ostrůvky nebudou, tak jsou kvasinky mrtvé a nic kynout nebude a chce to začít znova s novýma kvasnicema. 
Do aktivovaného kvásku přidej zbytek ingrediencí kromě másla. Vymíchej těsto do hladka. Prva je těsto lepkavé a nehomogenní, ale po chvíli poctivé práce začne být hezky jemné, hladké a krásně pružné. V té chvíli je správný čas na přidání rozpuštěného a vychladlého másla. Zase pár minut hnětej až se všecko máslo zapracuje do těsta.
Hotové těsto zakryj utěrkou nebo fresh fólií a nechej 1 hodinu na teplém místě stát a kynout.
náplň dovnitř: Smíchej všechny ingredience dohromady.
drobenka: Smíchej všechny ingredience dohromady.
na pocákáni po upečení: V rendlíku rozpusti máslo a pak přidej rum.


kompletace:


Těsto rozděl na 20 stejných kousků. Nejpřesnější je to pomocí váhy. Mně to vyšlo na 20 kousků po 25 gramech.

(Dejwe, jestli tohle čteš, tak díky za váhu! Používám ju skoro každý den!)

Každý kousek těsta roztáhni na tenko (průměr placky je okolo 10 cm). Těsto uprostřed placky může být tlustší a okraje tenší.
V případě, že se těsto lepí na podložku, tak lehce podsypej moukou. Nepřeháněj to s ní, bo pak se ti bude špatně těsto slepovat až ho budeš balit.
Kousky těsta na kterých právě nepracuješ, tak zakryj utěrkou, aby neosychaly.

Doprostřed placky dej vrchovatou lžičku tvarohové náplně. Mně to vyšlo na 22 g náplně do jednoho koláčku.
Tady pochopíš proč je potřeba hlavně tvaroh z alobalu a ne z vaničky -  tvaroh z alobalu bude krásně držet tvar, nebud téct a nepotečou ani tobě.

Koláček zabal - vem dva protilehlé kraje placky a zmáčkni je k sobě. Pak vem zbylé dva kraje a zase je zmáčkni k sobě. Vznikne takový šáteček. A ten zase ještě musíš zabalit - zase všecky 4 rohy zmáčknout k sobě, aby nálň nikde nemohla při pečení vytéct. 
Všecky kraje a dírky zmáčkni k sobě a koláček vykoulej pěkně do kulata. 
Koláčky skládej na plech. Uprostřed koláčků udělej důlek (trochu větší jak tady na fotce)- ten se pak naplní povidlama.
Koláčky nech 15 minut nakynout. Pak je potři rozšlehaným bílkem.
Důlky naplň povidlama.
Koláčky posyp drobenkou.
Koláčky dej péct do trouby na 190°C na 12-15 minut podle barvy. Když budou po 12ti minutách ještě světlé, tak jim dopřej ještě pár minut navíc v troubě.
Po dopečení pocákej koláčky rozpuštěným máslem s rumem - budou dýl jako čerstvé. Pokud je máš v plánu sníst hned, tak to vynechej. Nebo když budou koláčky jíst mrňata, tak tam ten Rum nedávej.
Nechej koláčky vychladnout na mřížce.




Přeju ať se povedou a dobrou chuť!


Iwet



Finta na vyzkoušení na příště: místo tvarohové náplně a povidel dát makovou náplň a višni nahoru. Náplň uvařit z 100 ml mléka a 100 g mletého máku. Přidat 1 bílek, 50 g cukru, 1 lžíci medu, lžičku skořice, trošku hřebíčku, mleté oříšky a hrozinky. Nahoru 20 kompotovaných višní. 
Zdroj :
https://itesco.cz/hello/recepty/moravske-kolacky-podle-romana-vanka/549128/






Dva roky zpátky jsem upekla tyhle koláčky. Jo, je to dávno. Spousta věcí se změnila, ale třeba tyhle koláčky jsou furt výborné!









Komentáře

Oblíbené příspěvky