Svatomartinské mandlové kynuté rohlíčky


Svatomartinské mandlové kynuté rohlíčky

Musela jsem upéct ještě jedny rohlíčky. Tentokrát pro změnu kynuté.
Skvělá je na nich ta náplň - mandle jsou "naše domácí" z jížního svahu Svatého kopečku v Mikulově pěstované mezi vinohrady. Mají neuvěřitelně lahodnou a výraznou mandlovou chuť. Nejlepší!



zdroj inspirace:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/11/svatomartinske-rohlicky-kynute.html

ingredience na 18 rohlíčků asi 10 cm velkých:
těsto: 250 g hladké mouky
       150 g mléka
       10 g čerstvého droždí
       35 g cukru
       50 g másla
       1 žloutek
       špetka soli
       1/4 žičky strouhané citrokůry
       1/2 lžičky vanilkového extraktu
náplň: 150 g mletých mandlí
       40 g másla
       70 g cukru
       80 g smetany 30%
       15 g Amaretta
       30 g bílku
na dokončení: 1/2 vajíčka na potření
              30 g plátků mandlí na ozdobu

postup:
těsto: Nejdřív si udělej těsto. Do teplého mléka a lžičky cukru rozdrob droždí a nech vzejít kvásek. Až bude pěkně bublat, tak k němu přidej zbytek ingrediencí kromě másla a vypracuj hladké těsto. Máslo vmíchej až nakonec. Až bude těsto hotové(trochu bude lepit), tak ho přikryj fresh fólií a nech 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.
náplň: Zatímco kyne těsto, tak si uvař náplň. V rendlíku rozehřej máslo. K máslu přioď ořechy a lehce je opraž. Až se rozvoní, tak přidej cukr. Cukr na ořechách nech trošku roztopit na karamel, ale bacha, aby se ti nespálil - bylo by to pak hnusně hořké. Musíš to pořádně míchat a hlídat barvu. Pak přidej smetanu a Amaretto- bude to bublat a vyletí pára, tak bacha na ruce! Míchej dokud to nezhoustne. Až to bude husté jako kaše, tak odstav rendlík z plotýnky a nech náplň vychladnout. Přimíchej bílek a je hotovo. Bílek nesmíš dát do horké náplně - zgrcnul by se.

dokončení:
Vykynuté těsto rozděl na 3 stejné čási pomocí váhy. Z každé části vyválej kruhovitou placku o průměru 25-30 cm. Placku rozřež stylem pizza na 6 částí. Na každý dílek dej lžičku náplně. Zabal náplň do těsta - motej od nejširší základny ke špici a vznikne rohlíček. Špice těsta by měla být vespod rohlíčku, aby se nerozmotával. Náplň do těsta pořádně zabal a utěsni, aby při pečení nevytékala.
Rohlíčky naskládej na plech vystlaný pečícím papírem, přikryj je fresh fólií, aby neosychaly a dej je kynout na 30 minut při pokojové teplotě.
Po vykynutí je potři rozšlehaným vajíčkem a posyp plátky mandlí.
Peč na 180°C asi 15 minut.
Po upečení nech rohlíčky trochu vychladnout a můžeš se do nich pustit. První den jsou nejlepší. Druhý den jsou taky jedlé a třetí den už potřebují kakao.


Přeju dobrou chuť!
  




 

Komentáře

Oblíbené příspěvky