Svatomartinské rohlíčky kynuté



Svatomartinské rohlíčky kynuté

Martin je tu. Sníh nikde. Naštěstí. :-)
Loni jsem pekla nekynuté rohlíčky. Byly moc dobré. Ale až druhý den. Teda druhý den byly naprosto výborné.
Letos je řada na kynuté verzi.
Tadyta verze je fajn, protože se dá jíst hned. Má jemné vláčné těsto a na povrchu má lehce křupavou kůrku. Stejně jemně křupou aj plátky mandlí. A náplň je trochu hutnější konzistence, ale není suchá. Ta jemnost těsta a křupavost ořechů se krásně doplňují.





zdroj inspirace:
http://sladkavanilka.cz/svatomartinske-rohlicky/

ingredience na 20 ks:
těsto: 250 g hladké mouky
       100 ml mléka
       10 g droždí
       35 g cukru
       100 g měkkého másla
       1 žloutek
       1/2 lžičky citronové kůry
       1/2 lžičky vanilkového extraktu
       1/4 lžičky soli
náplň: 150 g mletých vlašských ořechů
       40 g másla
       70 g cukru
       25 g rumu (nebo mléka)
       1 bílek (30g)
na dokončení: 1 bílek
              15 g mandlových plátků

Tady jsou typy a rady jak vypěstovat živé a dobré kynuté těsto:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

postup:
těsto: Prva musíš nastartovat droždí.
Do teplého mléka (max 30°C) nasyp 1 lžíci cukru a rozdrob hybernované droždí z ledničky. V teple se kvasinky začnou množit a vytvoří na hladině takové světle hnědé ostrůvky (trvá to asi 10-15 minut). To znamená, že droždí bylo v cajku a žije a těsto hezky nakyne. Když ostrůvky nebudou, tak jsou kvasinky mrtvé a nic kynout nebude a chce to začít znova s novýma kvasnicema. 
Do aktivovaného kvásku přidej zbytek ingrediencí. Vymíchej těsto do hladka. Prva je těsto lepkavé a nehomogenní, ale po chvíli poctivé práce začne být hezky jemné, hladké a krásně pružné. Hotové těsto zakryj utěrkou nebo fresh fólií a nechej 1 hodinu na teplém místě stát a kynout.
náplň: Máslo rozpusti v rendlíku, přidej ořechy a chvilku je smaž. Pak přidej cukr a ještě chilku to nech na plotýnce. Bacha, aby cukr nezačal až moc karamelizovat a nezhořkl. Přilej rum (nebo mléko pro abstinenty a děti), zamíchej, odstav z plotýnky a nech vychladnout. Pak přidej bílek a promíchej.


kompletace:

  

Vykynuté těsto rozděl na 20 stejných kousků. Pomocí váhy je to jednoduché a přesné.
Jeden kousek vychází přibližně na 25 gramů.

Každý kousek těsta roztáhni do podlouhlé placky.
V případě, že se ti těsto bude hodně lepit na podloždku, tak podsypej hladkou moukou. Ale moc to s ní nepřeháněj, aby se pak dalo těsto slepit až do něho budeš balit náplň.

Doprostřed těsta dej náplň - asi jednu vrchovatou lžičku.
Těsto podélně přelož na půlku a slep kraje k sobě. Pořádně to utěsni, aby náplň nevytekla při pečení.
Rohlíčky vyskládej na plech.
Ještě můžeš upravit tvar - trochu zahnout do oblouku.
Rohlíčky potři rozšlehaným bílkem.

Rohlíčky posyp plátky mandlí.
Nechej ještě 10-15 minut dokynout.
Pak upeč na 180°C asi 15 minut. Nebo peč dokud nebudou mít tu správnou zlato-hnědou barvu.
Po upečení nech vychladnout na mřížce.



Přeju at se povedou a dobrou chuť!


Iwet




 


Komentáře

Oblíbené příspěvky