špička tartaletka
špička tartaletka
Když jsem byla malá, tak můj bezkonkurenčně nejoblíbenější zákusek byl špička. Nemohla jsem se nabažit vaječného likéru ukrytého uvnitř.
Bohužel ne vždycky mé chuťové buňky byly dostatečně uspokojeny, protože se často stávalo, že špička byla naplněna likérem jen do půlky své výšky a zbytek byl pustý a prázdný kráter! Prostě NIC! Jen obrovské zklamání! Nedávno jsem zase na vaječný likér ve špičce dostala chuť. (Výhoda dospěláků je, že si věci můžou dělat po svém - nemusí si dávat k masu přílohu a nemusí jíst prázdné špičky bez likéru.)
A protože už jsu velká holka tak jsem si udělala vlastní verzi "špičky" - tartaletku. Vaječný likér mám v každém soustu, suché piškotové těsto mi nezůstane nakonec, poměr čoko pěny a vaječného likéru si můžu zvolit sama a suroviny použité na výrobu nejsou náhražky (máslo/ztužený tuk, rum/rumová tresť...).
ingredience:
těsto: 250 g hladké mouky
130 g studeného másla nakrájené na kostičky
75 g cukru moučka
1 vajíčko
špetka soli
likér: 100 g cukru krupice
100 ml kondenzovaného mléka
100 ml rumu (já použila Ronmiel - medový rum ze Španělska)
200 ml šlehačky s 33% tuku
150 g másla
1/2 vanilkového lusku
2 žloutky
1 vajíčko
čokoládový krém: 200 g čokolády s 50% obsahem kakaa
200 ml šlehačky s 40% obsahem tuku
250 g mascarpone
čokoládová poleva: 100 g hořké čokolády
100 ml šlehačky
postup:
těsto: Mouku, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto rozválejte na tloušťku 4 mm a přeneste do formy na koláč nebo na tartaletky (mně množství těsta vyjde na koláč o průměru 27 cm a 3 malé tartaletky). Urovnejte těsto do formy, dno propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že dno se nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 15 min, pak vyndejte fazole a pečící papír ze dna a dopečte dalších 15 minut. Pak vytáhněte a nechte vychladnout na mřížce.
vaječný likér: Cukr, žloutky a vajíčko rozmíchejte v misce do běla. V hrnci zahřejte šlehačku, kondenzované mléko a přidejte semínka z vanilkového lusku i slupku lusku a nechte pár minut na mírném plameni (nevařit). Ke šlehačkové směsi postupně přilévejte vajíčka a pořádně míchejte metličkou, ať se vajíčka nesrazí. Zvyšte teplotu a nechte projít varem (tím se eliminuje riziko mikorbiální nákazy z vajíček) a míchejte do zoustnutí. Pak sundejte z plotýnky, přidejte máslo a rum a v průběhu míchání vylovte slupku vanilkového lusku. Nechte zchladnout a můžete si nalít skleničku na okoštování a případně doladění chuti rumem.
čokoládový krém: Zahřejte šlehačku (nevařit!) a přihoďte do ní nalámanou čokoládu. Stáhněte z plotny a míchejte dokud se čokoláda nerozpustí. Čoko směs nechte vychladit v ledničce. Pak ji v mixéru vyšlehejte do pěny. Až bude čoko pěna dostatečně vyšlehaná, tak do ní opatrně přimíchejte mascarpone. Nechte zatím v ledničce a připravte si poslední věc - čoko polevu.
čokoládová poleva: Je to stejné jako začátek čoko krému - ve smetaně rozpustit nalámanou čokoládu. Teď už jen dát to všechno do kupy!
kompletace:
Na vychladlý korpus příjde krém z vaječného likéru (je lepší si korpus s krémem z vaječného likéru připravit večer a přes noc nechat chladit). Pak (ráno) přidat další vrstvu z čoko krému a čoko polevu, nazdobit hoblinkama z bílé čokolády. A je hotovo! Nechejte zchladit, ztuhnout a korpus těsta trochu změknout.
Přeju dobrou chuť!
Ivet
Komentáře
Okomentovat