citronové tartaletky



citronové tartaletky

Konečně! Jaro je tu! Venku je krásně teplo, trávníky se začínají zelenat a všechno kvete.
Dostala jsem obrovskou chuť upéct něco květovaného, jarního a veselého. Něco dobrého, plného osvěžení a  pozitivní energie.
Před měsícem jsem si koupila v Tescu vykrajovátka ve tvaru květin a teď byla perfektní příležitost je využít. Tentokrát bude recept na tartaletky s lemon curd náplní a mascarpone zdobením.



ingredience:
těsto: 250 g hladké mouky
       100 g studeného másla nakrájené na kostičky
       75 g cukru moučka

       1 vajíčko
       špetka soli

lemon curd:  verze 1.       
           125 g másla
           1 lžíce citronové kůry
           150 ml citronové šťávy
           100 g cukru
           3 vajíčka

            
verze 2.          
           3 vajíčka

           75 g cukru krupice
           1 lžíce citronové kůry
           60 ml citronové šťávy
           150 ml šehačky s 30% tuku
           2 lžíce SALKA
mascarpone krém: 250 g macarpone
                 80 g žervé
                 2 lžíce cukru moučka

Dávám dvě verze  na lemon curd. Ta první je hodně intenzivně citronová a osvěžující. Ta druhá je příjemně krémová a jemná. Je na Vás kterou z nich si vyberete a vyzkoušíte. :-)

postup:
těsto: Z mouky, cukru, soli a studeného másla udělejte drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a vznikne Vám krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto rozválejte na tloušťku 3 mm a vykrájejte z něho květiny (průměr mojeho vykrajovátka je 9 cm). Ty přeneste do formy na muffiny (množství těsta mi vyšlo na 24 kousků). Urovnejte těsto do formy, dno propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema, hrachem nebo rýží. Tak budete mít jistotu, že dno se nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 10 min, pak vyndejte fazole a pečící papír ze dna a dopečte dalších 10 minut, nebo prostě do krásně zlaté barvy. Pak vytáhněte a nechte vychladnout na mřížce.
lemon curd: verze 1. V hrnci na mírném plameni roztopte máslo. Jakmile bude tekuté, tak přidejte do hrnce cukr a vajíčka a metličkou rozšlehejte. Ke směsi přimíchejte citrokůru a citrošťávu a míchejte krém až do zhoustnutí. Pak přeceďte přes sítko a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
            verze 2. V hrnci rozšlehejte vajíčka s cukrem. Přilejte citrošťávu, smetanu, SALKO a citrokůru. Směs zahřívejte a míchejte do zhoustnutí. Pak sundejte z plotny a nechte zchladnout.
mascarpone krém: V mice nebo v mixéru našlehejte cukr, žervé a mascarpone. Krém by měl t hladkou a nadýchanou strukturu, aby odlehčil hutnější lemon curd.

kompletace:
Do dno květinových korpusů nastříkejte cukrářským sáčkem lemon curd a nechte hoďku vychladit. Pak můžete nazdobit mascarpone krémem vršek květin. A je hotovo! Nechejte zchladit, ztuhnout a korpus těsta trochu změknout.

Přeju dobrou chuť!


Ivet




Komentáře

Oblíbené příspěvky