máslové sušenky


máslové sušenky

Už jsem tyhle sušenky několikrát pekla, takže recept je odzkoušený a funguje mi parádně.
Originál recept se jmenuje "Sable viennois" a odkoukala jsem ho na youtubu od cukráře jménem Julien Picamil - peče klasické francouzské dobroty a vlastně všechno možné. Jo a ta jeho francouzská angličtina je super! Dobře se to poslouchá. 
Zálkadní máslovo-vanilková verze je výborná sama o sobě. Ale proč nezkusit trochu experimentovat a třeba najít nějakou jinou stejně dobrou verzi. Takže tento základní recept budu postupně doplňovat o další příchutě.


zdroj receptu:
https://www.youtube.com/watch?v=tgrCU-FHRDs

ingredience na 37 sušenek o průměru 5,5 cm:

225 g hladké mouky
180 g hodně měkkého másla
100 g moučkového cukru
60 g vajíčka

1/2 vanilkového lusku
špetka soli

postup:
Cukr, měkké máslo a vanilku vyšlehej v mixéru do světlé nadýchané pěny (máslo by mělo být fakt měkké, aby se s těstem dobře pracovalo. Když bude studené, tak těsto pak půjde hodně ztěžka vymáčknout z cukrářského sáčku. Mám to odzkoušené.). Po troškách přidej vajíčko a vždycky pořádně zašlehej, než přidáš další trošku (vajíčko musí být pokojové teploty, aby se máslo nezgrclo). Pak už zamíchej jen prosátou mouku se solí a máš těsto hotové.
Na nic nečekej, žádná lednička, žádné uležení, nic. Hned naplň cukrářský sáček s ozdobnou tryskou a stříkej na plech vyložený pečícím papírem kolečka o průměru 5,5 cm (zespodu na papír si předkresli kolečka, ať máš tu velikost sušenek aspoň přibližně stejnou).
Dej péct na 175°C horní/spodní na 15 minut, nebo prostě až budou mít sušenky na okrajích krásně zlatou barvu, tak je vytáhni. Každá trouba peče trochu jinak. Však to znáš...
Po upečení sušenky hned sundej z plechu a nech je vychladnout na mřížce.
Nakonec můžeš sušenky namáčet v čokoládě.

další příchu:
- citron/limetka
- skořice
- kakao
- oříšky - pistácie, buráky, kokos, mandle,lískové oříšky

- rozmarýn/tymián

- perník
- rum/Amaretto
- marcipán





Koukni ještě na starší verzi sušenek - mají mnohem hezčí povrchovou strukturu. Asi jsem použila jinou trysku.
Ale nemají tolik vanilkových semínek jako ty nové. Tam se mi docela utrhla ruka, ale vůbec to nevadí! Právě naopak!




Komentáře

Oblíbené příspěvky