tartaletky s čokoládou, karamelem a ořechy




tartaletky s čokoládou, karamelem a ořechy


Vždyky, když můj muž odjede na pracovní cestu do zahraničí, tak se zásoby čokolády v naší spíži rapidně zmenší. Víte jak...stesk a žal se musí zajíst něčím dobrým. Takže tabulka čokolády (někdy i dvě) padne na posezení. Navíc když zůstanu doma s naším mládětem sama, tak nějaký balzám na nervy potřebuju. To je další tabulka čokolády...
Tentokrát Tom odjel na týden do Německa. Tentokrát jsem nesnědla 200g čokoládu každý den na posezení, ale trochu sofistikovaněji. Upekla jsem tartaletky s mojí oblíbenou kombinací - čokoláda, karamel a ořechy. Mňamka!



ingredience:
těsto:
250 g hladké mouky

       100 g studeného másla nakrájeného na kostičky
       20 g jemně mletých ořechů
       75 g cukru moučka

       1 vajíčko
       špetka soli

čokoládový krém: 250 g čokolády s 50% obsahem kakaa
                 250 ml šlehačky s 40% obsahem tuku

karamel: 125 g cukru krupice   
         100 ml šlehačky s 40% obsahem tuku
         50 g másla

                     2 hrsti sekaných vlašských ořechů

postup:
těsto:
Mouku, ořechy, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto rozválejte na tloušťku 3 mm a přeneste do formiček na tartaletky (množství těsta vyjde na 12 tartaletek o průměru 9 cm). Urovnejte těsto do formiček, dna propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že se těsto nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 15 min, pak vyndejte fazole a pečící papír ze dna a dopečte dalších 10 minut. Pak vytáhněte a nechte vychladnout na mřížce.

čokoládový krém: Zahřejte šlehačku (nevařit!) a přihoďte do ní nalámanou čokoládu. Stáhněte z plotny a míchejte dokud se čokoláda nerozpustí. Čoko směs nechte trochu zchladit v ledničce.
karamel: Do hrnce s tlustým dnem dejte cukr pár lžic vody a nechte rozpustit. Cukr se postupně roztopí a změní barvu na jantarově hnědou. V ten moment stáhněte hrnec z plotny a přidejte do něho máslo. Ale bacha - bude to mazec! Nepopalte se jak to bude bublat a bude unikat horká pára! Jakmile klesne teplota a rozmícháte máslo, tak už to bude zase pohoda. Pak už jen přilejte šlehačku, zamíchejte a ochutnejte tu nádheru. Někdo přidává nakonec i sůl - jakože slaný karamel. Můžete taky, pokud to máte rádi. Já mám rači čistý sladký cukr.

kompletace:
Do vychladlých tartaletkových košíčků nalejte čokoládový krém. Na krém rovnoměrně nasypte sekané vlašské ořechy (nebo jakékoli jiné). Vršek polejte karamelem. Nechte vychladit a ztuhnout. A pak už na nic nečekejte a zblajzněte to. Všecko! :-)

Přeju dobrou chuť!


Ivet







Komentáře

Oblíbené příspěvky