broskvové tartaletky s rozmarýnem



broskvové tartaletky s rozmarýnem

Víte jak někdy máte nějakou potravinu, kterou nemusíte. Ne, že byste měli k ní vyloženě odpor. Spíš není zajímavá, nijak neohromí chuťové buňky a jsou i lepší věci co si užít. Tak  přesně takový vztah jsem měla k levanduli... do osudné návštěvy u Market. Je skvělá hostitelka a hned při příchodu mi dala na výběr asi deset věcí co bych mohla pít. Jedním z typů byla i voda s levandulí. Přestože jsem levanuli nemusela, tak jsem si řekla, že ta kombinace s jahodou zní dost zajímavě na to, abych jí dala druhou šanci. A tentokrát úspěch! Díky, Market! Levandule s jahodou je skvělá! Zkuste to taky (na 1 sklenku obsahu plus mínus půl litru: 1 kytka levandule, pár jahod rozkrojených na čtvrtky, pár kapek citrónu nebo limetky a zalít vodou).
No a kvůli levanduli jsem si pořídila "zahrádku" na balkóně. Takže kromě 5ti květináčů levandule tam mám ještě rozmarýn, bazalku, tymián, mátu a meduňku, petržel a koriandr (další dokoupím časem). Teď bude ve všech receptech nějaké koření. V tom dnešním receptu je rozmarýn.



ingredience na 12 tartaletkových formiček o průměru 9 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
       120 g studeného másla nakrájeného na kostičky
       50 g cukru moučka

       1 vajíčko
       špetka soli

broskvová náplň: 650 g vypeckovaných broskví
                 50 g cukru krupice (měla jsem hodně sladké broskve)
                 20 g citronové šťávy (asi z půlky citronu)
                 1 větvička rozmarýnu (přibližně 12 cm dlouhá)

krém: 250 g mascarpone
      100 ml šlehačky s 40% obsahem tuku
      2 lžíce cukru moučka
      2 lžíce limetkové šťávy
na ozdobu: 2 broskve

            malé větvičky rozmarýnu

postup:

těsto:
Mouku, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto pak rozválejte na tloušťku 3-4 mm a přeneste do formy na koláč nebo na tartaletky (mně množství těsta vyjde na koláč o průměru 28 cm nebo 12 malých tartaletek). Urovnejte těsto do formy, dno propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že se dno nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 15 min, pak vyndejte fazole a pečící papír a dopečte dalších 10 minut. Pak vytáhněte a nechte vychladnout na mřížce.

Tentokrát jsem omylem použila polohrubou mouku místo hladké. Zjistila jsem to až při rozvalování těsta. Ale nic strašného se nestalo, těsto se chovalo přibližně stejně jako kdyby bylo z hladké mouky. Takže polomouka je v případě nouze taky použitelná.
broskvová náplň: Vypeckované broskve nakrájejte na menší kousky asi 1 cm, hoďte do hrnce s cukrem, větvičkou rozmarýnu a citronovou šťávou a nechte ovoce pustit šťávu. Přibližně po 15 minutách "pocení" zahřívejte na středním plameni až se ovoce trochu rozvaří. Hlavně to nerozvařte uplně na blemcavou kaši, měla by tam zůstat patrná struktura ovoce. Při vaření by to mělo lehce zhoustnout (vypaří se voda). Nechte zchladnout a nezapomeňte vyndat větvičku rozmarýnu.
Pokud máte šťavnatější ovoce, tak byste mohli vařit a odpařovat celý den a rozvyřily by se kousky ovoce  v náplni. V takovém případě rozmíchejte 1 vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu s 2 lžícemi cukru v hrníčku a po rozvaření ovoce do požadované konzistence přihoďte tuto směs. Vaře
(musí se vyvařit chuť škrobu) a míchejte do zhoustnutí.
krém:
Šlehačku vyšlehejte do polotuha. Pak přidejte cukr, limetkovou šťávu a mascarpone a ještě chvilku šlehejte dokud se nevytvoří krásně hladký a kompaktní krém.


kompletace:
 Do vychladlých tartaletkových korpusů dejte broskvovou náplň. Na ni nastříkejte mascarpone krém, ozdobte plátky broskví a větvičkou rozmarýnu. Nechejte zchladit a ztuhnout anebo je snězte hnedka (aspoň se nezkazí).



Přeju dobrou chuť!


Ivet




 



Komentáře

Oblíbené příspěvky