jahodová buchta



jahodová buchta

Někdo takové buchtě říká bublanina, někdo kláč a někdo prostě jen buchta. Originální bublanina vypadá trochu jinak, má víc bublin na povrchu. Koláč mi příjde, že je spíš pečený na kulatém plechu. Buchta je podle mě takové víc obecné označení, víc neškodné. Tak aby nedošlo zbytečně k nedorozumění, tak tomu říkám buchta. Já osobně těmhle buchtám na plechu říkám "plechovky".
Tady jednu takovou typicky letní plechovku máte. Jak nádherně voněla, když se pekla! Škoda, že po netu to nemůžete cítit. Nebo ještě líp - kousek ochutnat!
Škoda, nejde to, budete si muset doma nějakou "plechovku" vyrobit sami. Tak ať se povede a skvěle chutná! :-)



ingredience: na plech o rozměrech 23 x 28 cm
200 g polohrubé mouky
75 g cukru moučka
60 g oleje
70 g mléka
5 g prdopeču

2 vajíčka
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky citronové kůry
špetka soli
500 g jahod (použijte jakékoliv ovoce které právě máte po ruce - maliny, ostružiny, rybíz, broskve, ananas...)


postup:
Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ve větší míse smíchejte všechny ostatní ingredience na tužší těsto a pak do něj opatrně po částech vmíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte do pekáčku (buď vymazaného a vysypaného moukou nebo vystlaného pečícím papírem). Na těsto rovnoměrně po celé ploše nasypte ovoce a pečte na 175°C asi 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá bez žmolků. Po upečení nechte vychladnout na mřížce...nebo si dejte kousek na košta ještě za tepla. To jsou buchty vždycky nejlepší. :-)   


Přeju dobrou chuť!


Ivet








Komentáře

Oblíbené příspěvky