limetkový tart s borůvkami
limetkový tart s borůvkami
ingredience:
těsto: 250 g hladké mouky
120 g studeného másla nakrájeného na kostičky
70 g cukru moučka
20 g mandlové moučky
1 vajíčko
špetka soli
limetkový curd: 80 g cukru krupice
15 g kukuřičného škrobu
kůra z 1 limetky
šťáva ze 3 limetek (130 g)
130 g šlehačky
3 vajíčka
100 g másla
krém: 250 g mascarpone
100 ml šlehačky s 40% obsahem tuku
2 lžíce cukru moučka
na ozdobu: 200 g borůvek
postup:
těsto: Mouku, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto rozválejte na tloušťku 4 mm a přeneste do formy na koláč nebo na tartaletky (mně množství těsta vyjde na koláč o průměru 27 cm nebo 12 malých tartaletek). Urovnejte těsto do formy, dno propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že se dno nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 15 min, pak vyndejte fazole a pečící papír a dopečte dalších 10 minut. Pak vytáhněte a nechte vychladnout na mřížce.
limetkový curd: Do hrnce nasypte cukr a škrob. Přidejte vajíčka a dobře rozmíchejte. Přilejte šťávu z limetek, šlehačku a limetkovou kůru a zahřívejte na mírném ohni. Během vaření neustále míchejte, aby se nevytvořily žmolky. Až celá směs zhoustne, odstavte z ohně a přeceďte pres sítko. Tím odstraníte kůru limetky a případné žmolky a budete mít krásně hladký krém. Do přeceděného krému zamíchejte máslo a nechte zchladnut.
krém: Šlehačku vyšlehejte do polotuha. Pak přidejte cukr a mascarpone a ještě chvilku šlehejte dokud se nevytvoří krásně hladký a kompaktní krém.
kompletace:
Na vychladlý korpus rozetřete limetkový curd (je lepší korpus s limetkovým krémem připravit večer a přes noc nechat uležet, nasáknout a trochu změknout). Pak ráno přidejte další vrstvu z mascarpone krému a nazdobte borůvkami. A je hotovo! Nechejte zchladit, ztuhnout a korpus těsta trochu změknout.
Přeju dobrou chuť!
Ivet
Komentáře
Okomentovat