meruňkovo-pistáciový tart
meruňkovo-pistáciový tart
apricot-pistachio frangipane
Dostali jsme výborné sladké jihomoravské meruňky. Tak šup s nima na pekáč, ať se mi nezkazí! Abyste si nemysleli, že jsu nějaký odborník přes pečení, tak tady uvádím odkaz, kde jsem recept odkoukala:
http://foodandtravel.com/food/recipes/apricot-and-pistachio-praline-tart-with-lavender-cream
ingredience na tart velikosti 20 x 25 cm:
těsto: 180 g hladké mouky
90 g studeného másla nakrájeného na kostičky
30 g cukru moučka
1 vajíčko
špetka soli
pistáciová náplň: 100 g nesolených loupaných pistácií
100 g krystalového cukru
100 g másla
25 g hladké mouky
2 vajíčka
20 ml vody
6 větších rozpůlených meruněk
postup:
těsto: Mouku, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto pak rozválejte na tloušťku 3-4 mm a přeneste do formy na koláč. Urovnejte těsto do formy, dno propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že se dno nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 10 min, pak vyndejte fazole a pečící papír a dopečte dalších 3-5 minut.
pistáciová náplň: V kastrolku s tlustým dnem uvařte z cukru a vody světlý karamel. Ten vylijte na pistáciové ořechy rozprostřené na pečícím papíru (pro jistotu papír potřete olejem, aby se karamel nepřilepil). Po vychladnutí rozmixujte karamel s ořechy na jemnou mouku (Když budete mixovat dlouho, tak se vytvoří pasta. Tak si dávejte bacha, ať to nepřeženete.). V mixéru vyšlehejte máslo do bílé pěny a postupně k němu přidávejte vajíčka. Nakonec přisypte pistáciovou a hladkou mouku a vymíchejte na hladkého těsto.
kompletace:
Do předpečeného korpusu rovnoměrně rozprostřete pistáciovou náplň, nahoru naskládejte půlky meruněk řezem nahoru. Dejte do vyhřáté trouby na 170°C na 25-30 minut dopéct. Pokud by těsto na vrchní straně začalo až příliš hnědnout, tak ho zakryjte alobalem. Po dopečení tart vyndejte z trouby a nechte ho na mřížce zchladnout. Můžete ho nakonec aj pocukrovat, ale není to nezbytné.
Přeju dobrou chuť!
Ivet
Aj vosa přiletěla ochutnat. :-)
Komentáře
Okomentovat