tartaletky třešně v karamelu
cheesecake tartaletky - třešně v karamelu
Zase třešně. Ještě pořád jich nemám dost. A ještě jsem s nimi neskončila. Ještě pár skleniček odpočívá v ledničce naložené v griotce - někdy na příště.ingredience na 12 tartaletek velikosti 9 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
125 g studeného másla nakrájeného na kostičky
50 g cukru moučka
1 vajíčko
špetka soli
náplň: 250 g mascarpone
200 g ricotty
40 g cukru
100 ml 33% smetany na šlehání
2 vajíčka
1 lžička vanilkového extraktu
třešně v karamelu: 800 g vypeckovanách třešní
75 g cukru
30 g másla
20 ml vody
15 g škrobu
1/4 lžičky skořice
postup:
těsto: Mouku, cukr, sůl a kostičky másla zpracujte na drobenku. Do drobenky zapracujte vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nechte půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto pak rozválejte na tloušťku 3-4 mm a přeneste do formiček na tartaletky. Urovnejte těsto, dna propíchejte vidličkou, vystelte pečícím papírem a zatižte fazolema. Tak budete mít jistotu, že se dno nevyboulí. Dejte do trouby rozpálené na 170°C na 10 min, pak vyndejte fazole a pečící papír a dopečte dalších 5 minut.
náplň: Ve větší míse smíchejte mascarpone, ricottu, smetanu, cukr a vanilkový extrakt. Po jednom přidejte vajíčka a lehce je vmíchejte do směsi.
třešně v karamelu: V tlustostěnném hrnci zahřívejte cukr s vodou dokud se nevytvoří světlý karamel. Pak stáhněte z ohně a nasypte ke karamelu třešně. Poctivě míchejte - karamel obalí třešně a třešně pustí sťávu. Přisypte skořici - bude to nádherně vonět. Vraťte hrnec na oheň a míchejte dokud třešně trošku nezměknou (jen tak lehce, aby si udržely tvar a výsledná hmota měla nějakou strukturu). Pak přisypte škrob a míchejte do zhoustnutí. Nakonec přimíchejte máslo. A teď to hlavně nezačněte ochutnávat, protože jinak Vám nic nezbude na tartaletky! Je to fakt moc dobré. Třešně, karamel, skořice a máslo - lahoda!
kompletace:
Do korpusů rovnoměrně rozdělte mascarpone náplň a dejte do trouby na dalších 20-25 minut péct na 170°C. Po upečení nechejte zchládnout. Nakonec nahoru dejte pár lžic třešní v karamelu a ... už na nic nečekejte a snězte to! :-)
Přeju dobrou chuť!
Ivet
Komentáře
Okomentovat