třešňové tartaletky s kokosovým krémem
třešňové tartaletky s kokosovým krémem
Znovu třešně. Dokud budou k dostání, tak budu přidávat recepty s třešněma. Pořád jich nemám dost. :-)Inspiraci na dezert jsem si vzala z tadyma:
http://dessertfirstgirl.com/2012/06/cherries-coconut-cream-summer.html
ingredience na 12 tartaletkových formiček o průměru 9 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
125 g studeného másla nakrájené na kostičky
75 g cukru moučka
1 vajíčko
špetka soli
třešňová náplň: 600 g vypeckovaných čerstvých třešní
100 g cukru krupice
100 g višňového džusu
šťáva z půlky citronu
2 rovné lžíce kukuřičného škrobu
kokosový krém: 200 ml smetany na šlehání
220 ml kokosovéo mléka
75 g cukru
3 žloutky
15 g kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
250 g mascarpone
ozdoba: 24 ks třešní
postup:
těsto: Mouku, cukr, sůl a kostičky másla zpracuj na drobenku. Pracuj rychle, ať se máslo moc nezahřeje. Do drobenky zamíchej vejce a vznikne krásně hladké těsto. To nech půl hoďky nebo klidně přes noc odpočívat v ledničce. Těsto rozválej na tloušťku 3-4 mm a přenes do formiček na tartaletky. Urovnej těsto, dno propíchej vidličkou, vystel pečícím papírem a zatiž fazolema. Tak budeš mít jistotu, že dno se nevyboulí. Dej do trouby rozpálené na 170°C na 15 min, pak vyndej fazole a pečící papír ze dna a dopeč dalších 10 minut. Pak vytáhni a nech vychladnout na mřížce.
třešňová náplň: Vypeckuj třešně a nakrájej je na čtvrtiny. Do hrnce k třešním přidej 2/3 cukru a citronovou šťávu a nech ovoce pustit šťávu. Zbylou třetinu cukru smíchej s kukuřičným škrobem a višňovým džusem. Po 15 minutách nasyp k třešním směs cukru a škrobu a zahřívej na středním plameni. Míchej dokud směs nezhoustne.krém: Nalej do hrnce kokosové mléko a smetanu a zahřívej skoro do varu. Mezitím si v druhém hrnci smíchej cukr s kukuřičným škrobem a pak přimíchej žloutky. K žloutkové směsi postupně na třikrát přilej horké kokosové mléko se smetanou. Pořádně míchej ať se směs nesrazí a neudělá hrudky. Míchej a zahřívej dokud směs nezhoustene do konzistence pudinku. Pak nech vychladnout a nakonec do něho zamíchej mascarpone.
kompletace:
Do vychladlých tartaletkových korpusů rovnoměrně rozděl třešňovou náplň, na ni dej vrstvu kokosového krému a nech zchladit. Nahoru ještě dej na ozdobu pár třešní. A je hotovo!
Přeju dobrou chuť!
Ivet
Komentáře
Okomentovat