hruškovo-karamelový dort



hruškovo-karamelový dort

Původně jsem chtěla dát recept na Red velvet cake z červené řepy. Ten jsem zkusila upéct a podle recenzí od mých kritiků to byl moc dobrý dort (šťavnatý a vláčný). Dokonce aj Petik, který řepu fakt nerad, snědl dort a ještě si přidal. Dvakrát. Prý nepoznal, že tam nějaká řepa je. :-)
Při pečení druhého pokusu jsem zkusila vyměnit řepu za hrušky (podle mně mnohem chutnější verze). Ale zase to nebylo na chuti moc poznat co v tom dortu je za ovoce. Prostě když nic neprozradíte, tak do toho můžete dát skoro uplně co chcete. Teď mě napadá, že by to šlo udělat třeba z jablek, broskví, batátů, dýně, mrkve, cukety ...
Hruškové pyré můžeš koupit v obchodě jako dětskou přesnídávku a tím si urychlit výrobu dortu. Já jsem dostala nejvíc nejlepší domácí hruškové pyré od tchýně Oli (je to anděl se zlatýma rukama). Asi to není obvyklé mít skvělou tchýni, ale já na ni mám fakt štěstí! :-)
Pokud si budeš chtít vyrobit pyré doma, tak povař do změknutí oloupané a jadřinců zbavené hrušky. Pak je zceď a rozmixuj na hladkou kaši.




ingredience
na dort o průměru 16 cm:
těsto: 260 g hladké mouky
       130 g cukru krupice

       30 g kakaa
       200 g hruškového pyré 
       130 ml kefíru   
       120 g hodně měkkého másla
       3 vajíčka
       1/4 lžičky vanilkového extraktu
       1/2 lžičky sody
       1 lžička prdopeče
       špetka soli
hruškový karamel:
    100 g cukru
    100 ml smetany 33% tuku
    25 ml vody
    50 g másla

    300 g hrušek nakrájených na kostičky, zakápnuté šťávou z citronu
    koření - 4 ks hřebíčků a 1 skořice
    3 plátky želatiny a voda
krém: 500 g mascarpone
      200 ml smetany 33% tuku
      30 g cukru moučka
karamelová poleva: 100 g cukru
                   75 ml smetany 33% tuku
                   20 ml vody


postup:

těsto:
Nejprve si do větší mísy nachystej (navaž, prosij a promíchej) všechny suché ingredience. V druhé míse postupně smíchej hruškové pyré, máslo, vajíčka, kefír a vanilkovou esenci - ideálně za použití tyčového mixéru. Pak nalij mokrou směs do suché a vymíchej těsto. Nalej do připravené dortové formy a dej do trouby na 180°C tak na 1 hoďku nebo se řiď podle klasického testu se špejlí zabodnuté do těsta. Po upečení nechej vychladnout.  

hruškový karamel: Plátky želatiny zalej vodou a nechej nabobtnat. A teď to důležité: karamel. Do rendlíku nasyp cukr a přilej 25 ml vody. Nechej to vařit a nemíchej! Po chvíli začně cukr měnit barvu na krásně zlatě hnědou - to je chvíle, kdy rendlík sundej z plotny, přilej smetanu a míchej. Bacha na ruce, ať se nespálíš unikající párou! Přidej ještě máslo a nechej ho rozpustit. Teďko vrať rendlík na plotnu, nasyp hrušky a koření do rendlíku a zamíchej. Nechej to povařit dokud hrušky nezměknou, ale přitom neztratí uplně tvar (prostě nerozvař to na kaši). Pak sundej rendlík z plotny, nechej trochu zchladnout. Až to nebude vařící, tak vyndej koření a přimíchej želatinu. Karamelové hrušky vylej do formy (vystlané potravinovou fólií) asi o 3 cm menší jak forma na dort. Dej do ledničky ztuhnout.

karamelová poleva: Je to stejné jako u "hruškového karamelu" - cukr s vodou vař a nemíchej dokud nechytne správnou barvu. Pak přilej smetanu a míchej. Nechej trochu zchladnout.
krém: V míse vyšlehej smetanu do polotuha (pokud to přešleháš do tuha, tak krém bude jakoby zrnitý, konzistence nic moc). Pak přidej cukr a mascarpone a ještě chvilku šlehej ale jen dokud krém nebude homogenní.

kompletace:
Dortový korpus v půlce vodorovně rozkroj. Na spodní půlku rozetři trochu krému, vyklop na něj vychlazené hruškovo-karamelové želé, namaž zase trochou krému a přiklop vrchní část korpusu. Vyrovnej dort a vrch a boky natři krémem. Nakonec nahoru nalej karamelovou polevu, nazdob a  dej do ledničky ztuhnout.


Přeju dobrou chuť!

Iwet




Komentáře

Oblíbené příspěvky