brownies s kávovým krémem

brownies s kávovým krémem

Na střední škole jsem měla strašně ráda moudra a citáty. Jedno z mé sbírky bylo:
Odborník je člověk, který udělal všechny obvyklé chyby v určitém oboru.
Tohle dostává uplně nový rozměr v poslední době - pokaždé, když peču, tak někde udělám chybu a v něčem novém se poučím. Za chvíli ze mě bude fakt odborník! :-D
Tentokrát jsem se poučila u vaření krému - zgrcnuly se mi žloutky! A nespravilo se to ani protáhnutím přes sítko! Příště nevař krém na prudko! A pořádně míchej!!!  :-)




ingredience na formu velikosti 22 cm:
těsto: 200 g čokolády 52%
       100 g másla
       150 g cukru
       60 g polohrubé mouky
       20 g kaka
      
3 vajíčka 
       špetka soli
       1/2 lžičky prdopeče
       50 g sekaných lískových ořechů
krém: 300 čokolády (150 g mléčné 30%, 150 g tmavé 52%)
      3 žloutky
      40 g cukru
      10 g kukuřičného škrobu
      320 g šlehačky (nebo půl na půl mléko/šlehačka)
      2 listy želatiny
      20-40 ml espressa (20 ml pro ty co nemají rádi kafe, 40 ml pro milovníky kafe)
na ozdobu: 25 g lískových ořechů

postup:
těsto: Roztop máslo a čokoládu, dobře promíchej a nechej vychladnout. Vyšlehej vajíčka s cukrem do světlé pěny. Na střídačku na 3x přidej čoko směs a prosátou mouku s kakaem a solí. Těsto nalej do formy s pečícím papírem a peč na 175°C 25 minut (Jestli je těsto upečené nepoznáš podle testu se špejlí. Po upečení má být jakoby nedopečené. 25 minut je akorát - zkoušela jsem péct dýl a pak je vysušené, nedobré a drolí se.).
krém: Namoč želatinu do studené vody a nechej nabobtnat. V kastrolku smíchej vajíčka s cukrem a škrobem, přidej mléko a šlehačku. Směs zahřej na 83°C a míchej do zhoustnutí nebo aspoň 3 minuty (když zahřeješ na 100°C, tak se vajíčka zgrcnou a budou v krému hrudky). Krém přeceď přes sítko do misky s nalámanou čokoládou, epressem a nabobtnanou želatinou - všechno dobře promíchej, zakryj potravinovou fólií a dej do ledničky ztuhnout přes noc.

dokončení
:
Seřízni vršek koprusu do rovna. Na korpus natři asi 0,5 cm vrstvou krému (Krém je dobré vytáhnout z ledničky a nechat aklimatizovat, nebo alespoň dobře promíchat - bude se s ním líp pracovat.). Zbytek krému dej do curkářského sáčku s hladkou trezírovací špičkou a udělej na brownies "bobánky". Nazdob oříškama (můžeš použít i čerstvé nebo lyofylizované ovoce, jedlé květiny...) a je hotovo!

Přeju dobrou chuť!


Iwet






Tento dortík jsem pekla podle receptu MajaVase.
Tyhle stránky stojí fakt za to se tam mrknout (a naučit se dánsky)! Dokonalé obrázky a zajímavé recepty!
http://majavase.dk/opskrifter/kaffebrownie-med-kaffecremeux/
ingredience na dort velikosti 18 cm
těsto:
       180 g 66% čokolády
       90 g másla
       3 vajíčka
       270 g cukru
       45 g mouky
       15 g kakaa
       20 ml jemné studené espreso
       špetka soli
krém: 280 g mléčné čokolády
      4 žloutky
      30 g cukru
      160 ml šlehačky
      160 ml plnotučného mléka
      30-40 ml jemného espresa
      1 list želatiny

Komentáře

Oblíbené příspěvky