brownies s kávovým krémem
brownies s kávovým krémem
Na střední škole jsem měla strašně ráda moudra a citáty. Jedno z mé sbírky bylo:Odborník je člověk, který udělal všechny obvyklé chyby v určitém oboru.
Tohle dostává uplně nový rozměr v poslední době - pokaždé, když peču, tak někde udělám chybu a v něčem novém se poučím. Za chvíli ze mě bude fakt odborník! :-D
Tentokrát jsem se poučila u vaření krému - zgrcnuly se mi žloutky! A nespravilo se to ani protáhnutím přes sítko! Příště nevař krém na prudko! A pořádně míchej!!! :-)
těsto: 200 g čokolády 52%
100 g másla
150 g cukru
60 g polohrubé mouky
20 g kaka
3 vajíčka
špetka soli
1/2 lžičky prdopeče
50 g sekaných lískových ořechů
krém: 300 čokolády (150 g mléčné 30%, 150 g tmavé 52%)
3 žloutky
40 g cukru
10 g kukuřičného škrobu
320 g šlehačky (nebo půl na půl mléko/šlehačka)
2 listy želatiny
20-40 ml espressa (20 ml pro ty co nemají rádi kafe, 40 ml pro milovníky kafe)
na ozdobu: 25 g lískových ořechů
postup:
těsto: Roztop máslo a čokoládu, dobře promíchej a nechej vychladnout. Vyšlehej vajíčka s cukrem do světlé pěny. Na střídačku na 3x přidej čoko směs a prosátou mouku s kakaem a solí. Těsto nalej do formy s pečícím papírem a peč na 175°C 25 minut (Jestli je těsto upečené nepoznáš podle testu se špejlí. Po upečení má být jakoby nedopečené. 25 minut je akorát - zkoušela jsem péct dýl a pak je vysušené, nedobré a drolí se.).
krém: Namoč želatinu do studené vody a nechej nabobtnat. V kastrolku smíchej vajíčka s cukrem a škrobem, přidej mléko a šlehačku. Směs zahřej na 83°C a míchej do zhoustnutí nebo aspoň 3 minuty (když zahřeješ na 100°C, tak se vajíčka zgrcnou a budou v krému hrudky). Krém přeceď přes sítko do misky s nalámanou čokoládou, epressem a nabobtnanou želatinou - všechno dobře promíchej, zakryj potravinovou fólií a dej do ledničky ztuhnout přes noc.
dokončení:
Seřízni vršek koprusu do rovna. Na korpus natři asi 0,5 cm vrstvou krému (Krém je dobré vytáhnout z ledničky a nechat aklimatizovat, nebo alespoň dobře promíchat - bude se s ním líp pracovat.). Zbytek krému dej do curkářského sáčku s hladkou trezírovací špičkou a udělej na brownies "bobánky". Nazdob oříškama (můžeš použít i čerstvé nebo lyofylizované ovoce, jedlé květiny...) a je hotovo!
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Tento dortík jsem pekla podle receptu MajaVase.
Tyhle stránky stojí fakt za to se tam mrknout (a naučit se dánsky)! Dokonalé obrázky a zajímavé recepty!
http://majavase.dk/opskrifter/kaffebrownie-med-kaffecremeux/
ingredience na dort velikosti 18 cm těsto:
180 g 66% čokolády
90 g másla
3 vajíčka
270 g cukru
45 g mouky
15 g kakaa
20 ml jemné studené espreso
špetka soli
krém: 280 g mléčné čokolády
4 žloutky
30 g cukru
160 ml šlehačky
160 ml plnotučného mléka
30-40 ml jemného espresa
1 list želatiny
Komentáře
Okomentovat