malinová šarlota


malinová šarlota/charlotte cake

Asi neexistuje ideální dort. Ale kdyby byl, tak by byl hodně podobný právě tady tomu. Jemný, krémový, sladký, po ovoci kyselý, po vanilce nasládlý, osvěžující, variabilní podle příchutě jakou zvolíš... prostě dost dobrý!
Recept je převzatý z časopisu Apetit 10/2017.





ingredience na dort o průměru 16 cm:
těsto: 90 g bílků (plus mínus ze 2 vajíček)
       80 g krupicového cukru
       60 g žloutků (asi 3)
       90 g hladké mouky
       moučkový cukr na poprášení
krém: 4,5 g želatiny (2, 5 plátku)
      37 g žloutků (asi 2)
      37 g krupicového cukru
      150 g mléka
      1/2 vanilkového lusku
      150 g šlehačky 33% tuku
ovocné želé: 180 g mražených malin
             30 g cukru
             3 g želatiny (1,5 plátku)
             šťáva z 1/2 citronu

postup:

těto: Nejprve si připrav pečící papír - narýsuj si 2 dlouhé rovnoběžky 6,5 cm od sebe a dva kruhy velikosti o něco málo menší jak průměr dortové formy. Papír obrať nákresem dolů.
Bílky s cukrem vyšlehej do tuha, pak rychle vmíchej žloutky a nakonec už jen zlehka zapracuj mouku. Těsto dej do cukrářského sáčku s kulatou špičkou 10 mm širokou a na pečící papír podle předkreslených čar "nastříkej na rovnoběžky jakoby plot" a dva kruhy vyplň spirálami( "prkýnka plotu" stříkej asi 2-3 mm od sebe, zatímco kruhy ve spirálách by se měly dotýkat). Těsto pocukruj a dej péct na 180°C na 8-10 minut a pak nechej vychladnout na mřížce.
krém: Želatinu namoč do studené vody a nechej nabobtnat. Cukr a žloutky smíchej v misce. Mléko a vanilku dej do rendlíku a pomalu zahřej až k bodu varu. Pak hned odstav z plamene a část mléka nalej ke žloutkům a pořádně promíchej. Směs přelej zpátky do rendlíku, míchej, vrať na oheň a zahřívej až na 82°C po dobu 3 minut (pasterace vajíček). Teplota nesmí přesáhnout 83°C jinak se ti vajíčka zgrcnou a budeš mít hrudkovitý krém. (A ještě je fakt dobrá vychytávka míchat krém gumovou stěrkou, rači jak metličkou, vařečkou, lžící...) Po třech minutách rendlík odstav, nech chvilku zchladit, přihoď želatinu (vymačkej z ní přebytečnou vodu), promíchej a nechej vychladnout, ale ne uplně ztuhnout. Šlehačku vyšlehej do polotuha a zamíchej do krému.
ovocné želé: Želatinu mamoč do studené vody a nechej nabobtnat. Do rendlíku dej maliny, nechej je rozmrznout a trochu se rozvařit. Pak přidej cukr a citronovou šťávu. Odstav rendlík z plamene a nechej trošku zchladnout (asi na 70°C) a přidej želatinu. Zamíchej a nechej vychladnout.

kompletace:
Spodní stranu "plotu" seřízni do roviny. Uprav velikost kruhů podle potřeby a seřízni suché okraje.
Boky dortové formy vylož "plotem" (konce plotu se nesmí překrývat, musí těsně k sobě doléhat, aby krém nevytekl) a dno vylož jednou spirálou. Na dno dej třetinu ovocného želé, na to polovinu krému, pak těsto, třetinu želé a zbylou půlku krému nahoře hezky uhlaď do roviny. Uplně nahoru můžeš nahusto naskládat čerstvé ovoce nebo dát zbylou třetinu ovocného želé, nebo kombinace želé a čerstvé ovoce.
Nechej ztuhnout a vychladit v ledničce alespoň 4 hodiny. Pak vyndej z dortové formy, postav na servírovací talíř a uvaž okolo dortu mašli.

poznámka: Tím, že jsem do dortu dala ovocné želé, které provlhčilo piškoty, tak už jsem nemusela použít sirup. Kdybych dělala dort jen s krémem a zdobila ho jen nahoře čerstvým ovocem, tak bych sirup použila.

ingredience: 110 g vody
             90 g krupicového cukru
             kůra z 1/2 citronu
             1/4 vanilkového lusku
postup: Všechny ingredience dej do rendlíku a povař 3 minuty. Pak nechej vychladnout.


Přeju dobrou chuť!



Iwet






Komentáře

Oblíbené příspěvky