dort s jahodama a pomerančem




dort  s jahodama  a pomerančem


Tak tohle je pokusný králík a celkem se vydařil. :-)
Chtěla jsem odzkoušet nový recept na korpus a taky do krému přidat pomerančový likér (na ten jsem nakonec uplně zapoměla, takže v krému není).
Myslím si, že dort by bez újmy přežil aj cestu z Brna do Phy po D1. Korpus je totiž proti piškotu hutnější, stabilnější, víc toho snese, ale přesto není vysušený a drobivý.




zdroj inspirace:
http://www.sugaretal.com/2014/12/19/white-chocolate-and-raspberry-cake-with-orange-buttercream/

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/sponge-cake

ingredience
na dort o průměru 18 cm:
korpus: 225 g měkkého másla
        125 krupicového cukru (v originále 225 g)
        225 g polohrubé mouky
        4 velké vajíčka
        100 g bílé čokolády
        1 lžička vanilkového extraktu
        1 velká lžíce prdopeče
        špetka soli
        50 ml mléka
jahodová nápň: 300 g mražených jahod
               100 ml pomerančové šťávy
               70 g cukru
               20 g kukuřičného škrobu
krém: 200 ml šlehačky 33%
      500 g mascarpone
      70 g moučkového cukru
      3 lžíce Cointreau nebo jiného pomerančového likéru
      na jemno strouhaná kůra z 1/2 BIO pomeranče
poleva: 100 g bílé čokolády
        50 ml pomerančové šťávy
na ozdobu: 2 pomeranče nakrájené na tenké půlměsíčky


postup:
korpus: Ve větší míse vyšlehej cukr a máslo do světlé nadýchané pěny. Do máslové směsi zašlehej postupně po jednom vajíčka (vždycky dobře promíchej dokud se vajíčko nezapracuje, pak teprve přidej další). Pak přidej mouku, rozpuštěnou a vychladlou čokoládu, vanilkový extrakt, prdopeč, sůl a mléko. Míchej jen dokud se všechny ingredience nepropojí. Pak nalej do dortové formy vystlané pečícím papírem a peč na 175°C asi 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed těsta nevyjde ven čistá bez mazlavých drobků. Nechej vychladnout na mřížce a na noc zabal do potravinové fólie a dej do ledničky)
jahodová náplň: V rendlíku zahřívej jahody dokud jen dokud nerozmrznou. Pak přidej cukr rozmíchaný s  kukuřičným škrobem a pomerančovou šťávu. Zahřívej a míchej dál, až se jahody začnou vařit. Pak ještě pár minut nechej vařit (jahodová směs změní barvu ze škrobově zakalené na skoro průsvitnou). Pak směs můžeš odstavit z plotýnky anechat vychladnout.
krém: Studenou smetanu tak napůl vyšlehej (nesmí být tekutá ani tuhá). Přidej mascarpone, cukr, likér a pomerančovou kůru a ještě chvilku šlehej dokud se ingredience dobře nepropojí.
poleva: pomerančovou šťávu ohřej a dej do ní nalámanou bílou čokoládu. Nechej pár minut stát a pak rozmíchej do hladka.

kompletace: Korpus dvakrát prokroj a vršek seřízni do roviny.
Spodní část korpusu polož na talíř. Na okraj korpusu v šířce asi 1 cm nanes krém (udělej takovou ohrádku pro náplň). Tuto ohrádku vyplň jahodovou náplní. Na jahodovou nápň nanes vrstvu krému. Vyrovnej vrstvu krému do roviny a přikryj prostřední vrstvou těsta. Postup opakuj - udělej ohrádku z krému, vyplň ji druhou polovinou jahodové náplně, zakryj krémem a polož vrchní vrstvu těsta. Zbytek krému použij na zakrytí boků a vrchní části korpusu.
Vrch korpusu polej čokoládovou polevou a ozdob plátky pomeranče.
Nechej přes noc vychladit v ledničce.


Přeju dobrou chuť!


Iwet







Komentáře

Oblíbené příspěvky