sušenky žloutkové věnečky


sušenky žloutkové věnečky


Vždycky mě zajímalo jaký by byl rozdíl v chuti nebo struktuře těsta, kdybych vyměnila v receptu bílky za žloutky.
Už dlouhou dobu na tuhle chvíli čekám, abych mohla vyzkoušet recept na tyhle sušenky. Obvykle mi totiž zbývají z pečení jen bílky a teď se stal asi zázrak a já mám 3 volné žloutky! Tadaaaa! Jde se rychle na to!




ingredience na 65 ks sušenek o průměru 5 cm:

260 g hladké mouky
35 g mandlové mouky

180 g hodně měkkého másla
120 g moučkového cukru
60 g žloutků (přibližně ze 3 velkých vajíček)

1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
1/2 lžičky prdopeče
špetka soli
moučkový vanilkový cukr na posypání
postup:
Ve větší míse prošlehej měkké máslo, cukr, vanilku a citrokůru (stačí chvilka, nemusí to být do bílé nadýchané pěny). Pak přidej žloutky a zase lehce prošlehej. Nakonec přisyp mouku smíchanou s mandlovou moukou, solí a prdopečem. Vymíchej těsto už jen ručně a dej ho chladit do ledničky aspoň na hoďku. Pak ho vyválej na plát tlustý 0,5 cm, vykrájej kolečka (nebo tvary podle libosti), případně otiskni nějaký reliéf (já tiskla paličkou na maso). Hotové věnečky dej péct na 175°C na 10 minut.
Po upečení věnečky pocukruj a nechej vychladnout na plechu (hned po upečení jsou hodně křehké, tak se je nesnaž hned přemístit, pokřupaly by).
Typ: Pokud chceš, aby vynikl reliéf, tak po upečení necukruj, ale přímo do těsta přidej 30 g moučkového cukru navíc.
 

No a nakonec se žádné velké překvapení nekoná. Chuť i struktura těsta dobrý, sušenky jsou pěkně křupavé (ale ne tvrdé) a po vychladnutí se už nelámou.
Prostě to jsou sušenky skoro stejné chuti jako dělá Opavia svoje Žloutkové věnečky. Takže dobrý, dá se to s požitkem jíst. :-)

Přeju dobrou chuť!

Iwet







Komentáře

  1. Jsi uzasna! Jen tak dal! Takhle se venovat kuchyni laskou je inspiraci co nedokaze vysumet!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky