jahodový cheesecake (pečený)



jahodový cheesecake (pečený)

Jahodová sezona je už tu. Takže to chce využít úrodu a udělat něco dobrého, osvěžujícího a lehkého. 



ingredience na koláč o průměru 26 cm:
těsto: 250 g hl mouky
       50 g moučkového cukru
       125 g másla
       25 g mandlové moučky
       1 vajíčko
       špetka soli
       1/4 lžičky prdopeče
náplň:
400 g cream cheese
       200 g zakys. smetany
       2 vajíčka vel.L
       citron - 45 ml šťávy a 1/2 citrokůry
       100 g krystalového cukru

jahodové želé:
280 g mrazených jahod
               40 g cukru
               20 g citrošťávy
               2 a 1/2 plátku želatiny
na ozdobu: 100 ml smetany ke šlehání
           50 g mascarpone
           10 g moučkového cukru
           10 ks jahod

postup:
těsto: Smíchej máslo a mouku na drobenku. Přidej ostatní ingredience a rychle vypracuj těsto. To zabal do potravinové fólie a nechej v ledničce aspoň hoďku odpočívat (ideálně přes noc). Z odpočatého těsta vyválej placku, přenes ju do koláčové formy, urovnej, přebytky odřízni a dno propíchej vidličkou. Korpus dej do ledničky zase vychladit. Po vychlazení dej na dno kus pečícího papíru, nasyp fazole nebo rýži a dej péct na 15 minut na 175°C. Pak vytáhni z trouby a odstraň fazole a pečící papír.
náplň: Ve větší míse rozmíchej všechny ingredience kromě vajíček do hladkého krému.
Nakonec přidej vajíčka a dobře promíchej. Nešlehej, aby se do krému nedostalo moc vzduchu a při pečení se moc nenafoukl.
Náplň nalej do předpečeného korpusu a dej dopéct na 30 minut na 175°C. Pak vytáhni z trouby a nechej vychladnout na pokojovou teplotu a pak s jahodovým želé ještě do ledničky na noc. (Upečený cheesecake nemá být uplně tuhý - má se uprostřed třást, když se klepne do dormy. Ztuhne po vychlazení v ledničce.)
jahodové želé: Želatinu zalej studenou vodou a nechej nabobtnat. Mezitím si v rendlíku rozvař mrazené jahody s cukrem a citronovou šťávou. Jakmile budou jahody měkké, tak odstav z plamene a buď je rozmačkej vidličkou nebo rozmixuj tyčovým mixérem. Pak do toho dej želatinu a promíchej. Želatinu nalej na vychladlou náplň a šup do ledničky na noc.
na ozdobu: Na vychlazený cheesecake ještě přijde ozdoba - nemusí být, ale je to s tím hezčí. :-) Vyšlehej smetanu do polotuha a přidej k tomu mascarpone a cukr. Ještě chvilku šlehej (ne moc dlouho a na vysoké otáčky, bo jinak se krém zgrcne). Pak dej krém do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkej bobánky po obvodu koláče a naskládej rozpůlené jahody.

Přeju dobrou chuť!



iw





Komentáře

Oblíbené příspěvky