jahodový cheesecake (pečený)
jahodový cheesecake (pečený)
Jahodová sezona je už tu. Takže to chce využít úrodu a udělat něco dobrého, osvěžujícího a lehkého.ingredience na koláč o průměru 26 cm:
těsto: 250 g hl mouky
50 g moučkového cukru
125 g másla
25 g mandlové moučky
1 vajíčko
špetka soli
1/4 lžičky prdopeče
náplň: 400 g cream cheese
200 g zakys. smetany
2 vajíčka vel.L
citron - 45 ml šťávy a 1/2 citrokůry
100 g krystalového cukru
jahodové želé: 280 g mrazených jahod
40 g cukru
20 g citrošťávy
2 a 1/2 plátku želatiny
na ozdobu: 100 ml smetany ke šlehání
50 g mascarpone
10 g moučkového cukru
10 ks jahod
postup:
těsto: Smíchej máslo a mouku na drobenku. Přidej ostatní ingredience a rychle vypracuj těsto. To zabal do potravinové fólie a nechej v ledničce aspoň hoďku odpočívat (ideálně přes noc). Z odpočatého těsta vyválej placku, přenes ju do koláčové formy, urovnej, přebytky odřízni a dno propíchej vidličkou. Korpus dej do ledničky zase vychladit. Po vychlazení dej na dno kus pečícího papíru, nasyp fazole nebo rýži a dej péct na 15 minut na 175°C. Pak vytáhni z trouby a odstraň fazole a pečící papír.
náplň: Ve větší míse rozmíchej všechny ingredience kromě vajíček do hladkého krému. Nakonec přidej vajíčka a dobře promíchej. Nešlehej, aby se do krému nedostalo moc vzduchu a při pečení se moc nenafoukl.
Náplň nalej do předpečeného korpusu a dej dopéct na 30 minut na 175°C. Pak vytáhni z trouby a nechej vychladnout na pokojovou teplotu a pak s jahodovým želé ještě do ledničky na noc. (Upečený cheesecake nemá být uplně tuhý - má se uprostřed třást, když se klepne do dormy. Ztuhne po vychlazení v ledničce.)
jahodové želé: Želatinu zalej studenou vodou a nechej nabobtnat. Mezitím si v rendlíku rozvař mrazené jahody s cukrem a citronovou šťávou. Jakmile budou jahody měkké, tak odstav z plamene a buď je rozmačkej vidličkou nebo rozmixuj tyčovým mixérem. Pak do toho dej želatinu a promíchej. Želatinu nalej na vychladlou náplň a šup do ledničky na noc.
na ozdobu: Na vychlazený cheesecake ještě přijde ozdoba - nemusí být, ale je to s tím hezčí. :-) Vyšlehej smetanu do polotuha a přidej k tomu mascarpone a cukr. Ještě chvilku šlehej (ne moc dlouho a na vysoké otáčky, bo jinak se krém zgrcne). Pak dej krém do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkej bobánky po obvodu koláče a naskládej rozpůlené jahody.
Přeju dobrou chuť!
iw
Komentáře
Okomentovat