kandovaný pomeranč



kandovaný pomeranč


Našla jsem hodně zajímavý recept na čoko-oranč koláč. Uplně by se mi k tomu hodily na ozdobu kandované pomeranče. Tak jsem googlila, něco našla a vyzkoušela.

Nemá smysl se dělat jen s jedním pomerančem - zabere to zbytečně moc času. Když už se do toho pustíš, tak si udělej dávku z celého kila pomerančů. Stejně se to sní jak nic.
Můžeš vyzkoušet jak proužky kůry, tak i kolečka máčené v čokoládě. U těch koleček si jen dávej bacha jak s nima zacházíš, bo mají tendenci se rozpadat, když bys je při vaření míchala moc náruživě.
A ještě si můžeš usnadnit práci nákupem BIO pomerančů - nebudeš je muset pracně drhnout. Dají se koupit ve velkých obchodních řetězcích, nebo Sklizeno je má taky.



zdroj inspirace:

http://www.christee-in-the-kitchen.cz/2016/02/kandovane-pomerance-v-cokolade-aneb.html

ingredience:
1 pomeranč (ideálně v bio kvalitě)
3 x 150 ml vody
100 ml vody
100 g krystal cukru
špetka kyseliny citronové (působí jako konzervant)
1 lžička medu (zabraňuje krystalizaci cukru v kůře - nevytvoří se bílý povlak na pomeranči)
100 g čokolády-nemusí být (jen pokud chceš máčet pomeranč v čoko)

postup:
příprava:
Pokud nemáš BIO pomeranč, ale obyčejný chemicky ošetřený, tak ho spař horkou vodou a nech ho tam aspoň 5 minut, pak ho vytáhni, kartáčkem pořádně vydrbej a opláchni. Tento způsob zbavení chemického postřiku se mi osvědčil mnohem víc jak 24 hodinová lázeň ve studené vodě (podle mých zkušeností moc nefunguje).
Po očištění nakrájej pomeranč na plátky tlusté 0,3-0,5 mm. Nebo pokud chceš kandovat jen kůru, tak seřízni vršek a spodek pomeranče. Kůru z pomeranče oloupej a nakrájej na nudličky tenké 0,5 cm (nebo prostě jak potřebuješ).
Pokud máš BIO pomeranč, tak ho stačí pořádně umýt, osušit a nakrájet.

odstranění hořkosti

V hrnci ohřej 150 ml vody k bodu varu. Naskládej do něho plátky/nudličky pomeranče a vař 5-10 minut na mírném plameni (mělo by to jen tak lehce bublinkovat, žádný zběsilý var). Pak pomeranč vytáhni, nechej okapat, vychladnout a vodu vylij. Napusti novou vodu a zase plátky/nudličky pomeranče povař. Tenhle postup opakuj celkem 3x (uvař/vylej vodu/nech vychlanout).
Při manipulaci s plátky pomeranče buď opatrná, abys neponičila strukturu a nezbyly ti jen cáry.
kandování

V rendlíku svař vodu s cukrem, kyselinou citronovou a medem a opatrně naskládej do roztoku plátky/nudličky pomeranče. Lehce zamíchej, aby se cukr dostal všude a vař 30-40 minut na mírném ohni. Kůra pomeranče trochu zprůsvitní a cukerný roztok zhoustne. Pak vytáhni a nechej okapat.
sušení

Pokud máš sušičku, tak naskládej jednotlivé plátky pomeranče na rošt a nechej sušit na 70°C asi 1-2 hodiny (podle toho jak moc chceš mít pomeranče suché).
Pokud nemáš, tak naskládej plátky/nudličky pomeranče na pečící papír a šup s tím do trouby na 70°C na hoďku (nemám odzkoušené), zapni na horkovzduch a nechej pootevřené dvířka, aby vlhkost mohla ven. Pomerančové plátky sem tam otoč, aby se vysušily rovnoměrně z obou stran.
máčení v čokoládě - nemusí být

Roztop čokoládu a natemperuj ji. Pak už můžeš máčet kolečka pomerančů do čoko a skládat je na pečící papír. Nechej zatuhnout a pak sněz, rozdej, nebo ozdob s tím třeba koláč -  na ten bude recept příště.

Recept na supert luxusní čoko-oranč koláč je tu:
http://mysundayfeast.blogspot.cz/2018/05/coko-oranc-kolac.html

Přeju ať se povede!

Iwet


Pomeranče pořádně vydrhni - na obrázku je vidět jak jsou pošplíchané nějakou chemkou.
Takže spařit horkou vodou, aspoň na 5 minut nechat luhovat a pak odrbat kartáčkem a opláchnout vodou.
Nebo jednodušší způsob - koupit BIO pomeranče. :-)



Seřízni vršek a spodek a zbytek kůry rozděl na 6 dílků.
Ještě můžeš seříznout i bílou část kůry.

Kůru nakrájej na nudličky.
Dej do rendlíku s vařící vodou a nechej vařit 5-10 minut.
Po těch 5-10 minutách varu kůru opatrně vytáhni, nechej vychladnout a vodu vylej
tohle opakuj 3x - uvařit, zcedit, vychladnout.

Ten stejný postup akorát s plátkama pomeranče - nakrájej pomeranč na plátky 0,3-0,5 mm tlusté.
Plátky pomeranče dej do rendlíku s vařící vodou a vař 5-10 minut.
Po těch 5-10 minutách varu plátky hodně opatrně vytáhni, nechej vychladnout a vodu vylej
tohle opakuj 3x - uvařit, zcedit, vychladnout.

Plátky nebo nudličky naskládej na rošt a šup s tím do sušičky nebo naskládej na pečící papír a do trouby - na 70°C aspoň na hoďku.
V průběhu sušení plátky občas otoč, aby se vysušily stejnoměrně ze spodu i z vrchu.


 




další kandovací inspirace:
https://www.prozeny.cz/clanek/sladke-peceni-s-dianou-pomerancove-kolacky-s-cokoladou-16706
https://lemondefleuri.blog/2017/12/14/kandovana-pomerancova-kura-se-skorici/
https://carujeme.cz/kandovana-pomerancova-kura-v-cokolade/
https://pochoutka.com/article/kandovane-pomerancove-platky/
http://www.sugartown.cz/2015/02/cokoladovy-dortik-s-kremem-z-krvavych.html
http://www.laskominyodmaryny.cz/2014/12/makovy-dort-s-lemon-curd.html
http://www.laskominyodmaryny.cz/2012/02/kandovana-pomerancova-kura.htmlhttps://www.recepty.cz/recept/kandovana-pomerancova-citronova-kura-155514
https://www.nzm.cz/kalendar-akci/kurz-vanocni-peceni
http://www.northwildkitchen.com/chocolate-candied-orange-bun/

Komentáře

  1. 0,3mm? to snad ani nakrájet nejde :-), to jsou myšleny nejspíš 3mm - 5mm a nebo 0,3 - 0,5 cm

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky