sušenky Baci di dama


sušenky Baci di dama

Myslím, že bych neměla dávat jen ty povedené recepty, ale i ty co se mi uplně na 100% nepovedly - zvlášť když jsou chuťově naprosto famózní. Na dokonalosti jim ubírá jediný fakt a to ten, že vypadají trochu jinak než by měly podle italského originálu. Ty moje nejsou tak pěkně tvarově oblé, jsou popraskané a čokoládová náplň je zbytečná - jsou lepší bez ní.
Když se nedaří mně, to neznamená, že někomu jinému se nepovede, nebo že příští pokus nebude úspěšný.
Poprvé, když jsem tyto sušenky pekla, tak se mi trochu rozplizly, druhý pokus byl ještě horší jak první a teď na 3. pokus už to začíná vypadat trochu líp. Tak třeba je to podobné jako u makronek - čím jednodušší recept, tím záludnější. :-) Ale i ty rozplizlé jsou naprosto výtečné a rozhodně stojí za to!


zdroj inspirace a taky obrázků jak by to mělo vypadat:
https://aseasyasapplepie.com/baci-di-dama-hazelnut-cookies/


ingredience na 60 ks sušenek:
100 g lískových ořechů opražených a zbavených šupky
130 g polohrubé mouky (v originálu 100 g hladké)
100 g studeného másla
100 g moučkového cukru (může být i míň, 85 g by nejspíš stačilo)
1 žloutek (použij v případě, že je těsto suché a drolí se)
špetka soli
75 g čokolády nebo Nutelly na slepování

postup:
Opražené lískáče namel na jemno. K ořechům přidej mouku, cukr a máslo a rychle zpracuj (máslo by nemělo při zpracování moc změknout). Nakonec zapracuj do těsta žloutek (pokud bude potřeba). Zabal těsto do sáčku a dej vychladit na pár hodin do ledničky nebo ideálně přes noc.
Odpočaté a vychladlé těsto rozděl na kousíčky velikosti 8 g a vykoulej kuličky (všechny by měly mít stejnou velikost, aby pak při slepování nebyl problém najít dvě stejné). Kuličky dej minimálně na hoďku chladit do ledničky. Vychladlé kuličky poskládej v odstupech 3 cm na plech vyložený pečícím papírem a upeč je na 180°C asi 10 minut. Pak nechej vychladnout na plechu (po upečení jsou hooodně křehké, tak s nima rači nic nedělej). Po vychladnutí slepuj dvě sušenky k sobě Nutellou nebo roztopenou čokoládou.

Přeju ať se povedou a dobrou chuť!


Iwet 




Ze všech surovin vypracuj těsto a nech ho aspoň hoďku odležet v ledničce.
Po odležení z těsta ukrajuj kousky 8-9 gramů a vykoulej kuličky. Ty nechej zase hoďku v ledničce odpočívat.


Pak vyskládej kuličky na plech s pečícím papírem a peč na 180°C 10 minut.
Po upečení nechej vychladnout na plechu, rozhodně s nima nehýbej. Sušenky jsou hned po upečení hooodně řehké, tak aby neskončily jako dobrý základ pro rumové koule!
No, každopádně tady takhle vypadá ta moje rozplizlá verze moooc dobrých sušenek! :-D



Komentáře

Oblíbené příspěvky