karamel 3x jinak

karamel 3x jinak

Udělat karamel je vpodstatě tak strašně jednoduché, až je to složité (něco jako makronky)! Tolik různých možností jak to udělat ještě lepší, nebo to uplně jednoduše totálně pokazit!

Hlavní důvod, proč jsem se do toho pouštěla bylo, že jsem se chtěla dozvědět "Co to udělá, když přidám..." A taky dosáhnout konzistence, která jde roztírat - to znamená ani řídká, že teče a ani hustá, že se musí krájet.
Vyzkoušela jsem 3 verze: vanilkový, máslový a mléčný.



Vanilková verze
je nejvíc nejlepší! Chuťově zajímavá, dá se použít na potření dortu, palačinek, ale dá se jíst i samotná, jen tak na lžičku a šup s tím do pusy! Mňam!
Neteče, nemusí se krájet. Ideální konzistence!
ingredience: 130 g cukru
             20 g vody
             130 g smetany na šlehání 33%
             2 lžičky vanilkového extraktu
             1/2 lžičky soli
postup: Do hrnce s tlustým dnem nasyp cukr a nalej vodu (20 g vody je tak akorát, aby cukr byl mokrý, ale ne zas tolik, aby plaval).
Zahřívej, nechej cukr roztopit, nemíchej a nešahej do toho zbytečně vařečkou (udělaly by se ti na okrajích hrnce a na vařečce krystalky cukru a blbě by se stím pak pracovalo). Cukr s vodou bude bublat, voda se bude postupně odpařovat a asi po 5-10 minutách začne cukr zlátnout.
Teď dávej bacha na správnou barvu - neměla by být moc světlá zlatá, ale hlavně ne moc tmavá hnědá nebo do černa. Když se začně z karamelu kouřit, tak je už pozdě - je spálený a můžeš začít dělat znova. Takže se snaž vychytat zlatou střední cestu - světle hnědou barvu.
Jakmile má karamel požadovaný odstín, tak hned stáhni z ohně někam bokem a přidej smetanu (můžeš ale nemusíš ji předem ohřát a smíchat s vanilkou a solí). Tím se karamel zchladí a zastaví se další karamelizace cukru. Karamel po přidání smetany bude hooodně bublat a prskat, tak dávej bacha na ruce, ať se nespálíš. Smetanu s karamelem rozmíchej, aby nezůstaly žádné hrudky.
A teď už jen dolaď konzistenci - pokud chceš tekutý karamel, tak máš hotovo po smíchání všech ingrediencí. Pokud ale chceš karamel na mazání třeba dortu nebo koláče, tak vrať hrnec na plotýnku a na středním plameni zahřívej a míchej 5-10 minut, dokud se voda ze smetany neodpaří a karamel nezhoustne. Pak odstav z ohně a nech vychladnout.


Máslový karamel je skvělý na karamelky - takové ty cucací kokina.
Chuť dobrá - jemná, ale ne tak bohatá jako u toho vanilkového karamelu (dá se lehce napravit lžičkou nebo dvěma vanilky). Každopádně konzistence je dost tuhá - musí se krájet (to není závada, ale zjištění na co se dá tato verze karamelu dobře využít). 
ingredience: 130 g cukru
             20 g vody
             130 g másla°
             1/2 lžičky soli

°Máslo - pokud ho dáš 100g, tak karamel bude dost tvrdý, pokud dáš 150g, tak bude měkší. Každopádně furt se musí krájet a je spíš určený na karamelky - kokina.
postup: Do hrnce dej cukr a vodu - zahřívej a nemíchej! Jen sleduj jak bublá, odpořuje se voda a mění se barva. Jakmile dosáhne správného světlounce hnědého odstínu, tak sundej z plotny a přidej máslo. Bude to prskat a bublat, tak bacha na ruce! Míchej dokud se máslo s karamelem nespojí - ze začátku to budou 2 vrstvy - zvlášť karamel a zvlášť máslo. Pak se začnou spojovat a budou to takové cucky. A když vydržíš těch 5 minut míchat, tak se všechno krásně spojí dohromady. Pak to nalej do pekáčku vystlaného alobalem a nechej vychladnout. Po vychladnutí nakrájej na kostičky.


Update:
Pro dokonalou konzistenci (Za studena karamel drží tvar, ale není tvrdý. Při mírném zahřátí na 30°C se táhne ale není moc řídký, aby stékal jak voda.) a chuť je poměr surovin následovný:
130g cukru, 20g vody, 75g másla, 75g smetany, 1 lžička vanilky, 1/4 lžičky soli.
(půl na půl hmotnosti cukru dát máslo a smetanu)
Jo a taky hodně záleží jak dlouho se karamel zahřívá po smíchání všech ingrediencí - pokud dlouho, tak bude hustý, pokud krátce, tak bude řidší.


Mléčný karamel sem dávám jen proto, abych věděla co jsem už zkusila a pro příště už nemám dělat, nebo mám udělat jinak. Protože chuť není nijak úchvatná, konzistence parádní - lehce roztiratelná, ale nejhorší je obsah "písku" ve hmotě! Asi se mělo sušené mléko nejdřív rozpustit, než se přidá do karamelu. Nebo nedávat sušené mléko vůbec a místo toho dát Salko.
ingredience: 130 g cukru
             20 g vody
             100 g smetany
             45 g plnotučného sušeného mléka
             1/2 lžičky soli
postup jak to nedělat: Cukr roztop s vodou a po dosažení správného odstínu přidej smetanu, sušené mléko a sůl. Míchej dokud nerozmícháš všechny hrudky (rači to přeceď přes sítko, jinak se umícháš).







Komentáře

Oblíbené příspěvky