Kirsch-Streusel-Kuchen



Kirsch-Streusel-Kuchen

Tom přivezl z Mikulova višně. Tak to byla jasná volba co z nich udělat.
Na cestách po Německu jsem si hooodně oblíbila Streusel kuchen s ovocem a uplně nejvíc s višněma. Tak jsem si upekla svoji verzi té origiální německé.
Má výborné křupavé těsto s máslovou chutí (né pouze příchutí), na okrajích je lehce zkaramelizované, další rozměr tomu přidává tenká vrstvička marcipánu a višně s vanilkou tomu dávají ten správný kyselý šmrnc! 
Tentokrát jsem uplně dobře nevychytala náplň - vytéká z koláče. Dala jsem jen 15 g škrobu, ale příště bych dala rači 25 g (jako je uvedeno v receptu). Višně přece jen obsahují dost vody, tak ať zbytečně nevyteče na talíř.

Nahoře na fotkách je koláč s třešňovou náplní bez marcipánu, višňová verze je dole.





zdroj inspirace:

http://loeffelvollglueck.blogspot.com/2014/07/kirsch-streusel-kuchen.html?m=1

ingredience na koláč o průměru 24-26 cm:
těsto: 300 g hladké mouky
       150 g moučkového cukru
       200 g másla
       1/2 lžičky prdopeče
       špetka soli
višňová náplň: 100 g marcipánu
       660 g vypeckovaných višní
       200 g cukru (dej víc nebo míň podle chuti)
       25 g kukuřičného škrobu (dala jsem 15g to je málo náplň teče)
       20 g citronové šťávy (1/2 citronu)
       3 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk
třešňová verze náplně: 850 g vypeckovaných třešní
       65 g cukru
       40 g škrobu
       45 g citronov šťávy
       2 lžičky vanilkového extraktu 


postup:
těsto: Smíchej všechny ingredience dohromady až vznikne drobenka.
náplň: Marcipán rozválej na tenkou placku o velikosti něco málo menší jak průměr pečící formy (nebo můžeš marcipán nastrouhat na hrubo). Dej zatím stranou a připrav si višňový puding.
       Vypeckované višně spolu s cukrem, škrobem, citrošťávou a vanilkou dej do kastůlku a zahřívej na mírnm plameni. Směs bude postupně houstout a vznikne něco jako puding s kouskama višní. Neměly by se rozvařit na břečku, to by nevpadalo dobře v koláči. Nechej to trochu vychladnout.
Třešňová verze náplně se dělá uplně stejně - uvaříš ovocný pudink a necháš ho vychladnout.

kompletace:
Drobenku si rozděl na dvě části - 2/3 a 1/3. Větší část vysyp do formy a použij na vytvoření dna a boků koláče - pořádně to upěchuj podobně jako na cheesecake. Na dno dej placku marcipánu (nebo rovnoměrně rozprostři nastrouhaný marcipán). Na marcipán nalej višňovou náplň a posyp zbytkem posypky.
Dej péct do trouby rozpálené na 175°C asi na 40 minut (peč dozlatova). Po upečení nechej pár hodin vychadnout a pak ještě na noc do ledničky. Nejlepší je totiž koláč jíst druhý den až se naleží.




Přeju dobrou chuť!


Iwet







Tohle je loňská verze koláče ve višňové verzi:







Komentáře

Oblíbené příspěvky