sirup z bezových květů

sirup z bezových květů

Vytahuju další poklad z mámina kuchařského sešitku.
Je to hlavně kvůli Tomovi, protože když vyklízeli u rodičů půdu, tak tam našel starou sifonovou láhev a bylo mu líto ju vyhodit. Tak ju máme doma. A mě to připomělo staré časy, kdy nám máma dělala domácí bezinkovou šťávu a my si to dávali s bublinkama ze sifonu jako velcí frajeři.




inredience: 20 velkých květů bezu (v plném květu, žádné hnědé ani nerozkvetlé květy nebrat)
            2 litry vody
            2 bio citrony
            40 g kyseliny citronové
            1 až 2 kila krystalového cukru* (s bílým cukrem bude sirup světle žlutý, s třtinovým bude mít barvu do hněda a bude obsahovat víc minerálů a stopových prvků)
*Dala jsem jen 1 kilo cukru - pro mě sladké tak akorát, ale Tom by dal víc. Příště kusím dát 1,5 kila.
 

postup: Uvař v hrnci vodu a nech ju trochu zchladnout. 
Mezitím očisti květy bezu od nečistot a broučků a odstříhej zelené tlusté stonky. Citrony umyj a nakrájej na tenké plátky. Až bude mít převařená voda tak 40°C a míň, tak do ní můžeš hodit květy a citrony. Zakryj hrnec pokličkou a dej do ledničky na 2-3 dny vyluhovat.
Po těch dvou až třech dnech je všecko krásně vyluhované. Takže květy a citron musí pryč - vem si cedník (můžeš ho ještě pro dokonalejší výsledek vystlat čistou utěrkou) a přeceď obsah hrnce.
Šťávu vrať zpátky do hrnce a přisyp cukr a kyselinu citronovou. Míchej dokud se všechno nerozpustí. Když se tomu nebude chtít, tak dej hrnec na sporák a jen zlehka zahřívej (vysoká telpota ničí vitamíny obsažené ve šťávě). Až bude cukr rozpuštěný, tak můžeš nalít sirup do lahví (ideálně propláchnutých vařící vodou, aby se sirup nekazil).
Když budeš chtít sirup pít aj v zimě, tak ho nalej do sklenic, zavíčkuj a zavař klasickým způsobem. Chuť sice zůstane pořád skvělá, ale vitamíny budou v háji. Něco za něco.

Sirup řeď podle chuti vodou ze sifonové láhve. Do skleničky ještě přidej mátu, kolečko citronu, kostky ledu a brčko. ;-)


Přeju ať se povede a nazdraví!

Iwet






 




Komentáře

Oblíbené příspěvky