Streuselkuchen mit Aprikosen


Streuselkuchen mit Aprikosen

Pro velký úspěch prvního koláče s višněma jsem si řekla, že podobným způsobem spotřebuju aj meruňky.
odkaz na višňový koláč:
http://mysundayfeast.blogspot.com/2018/06/kirsch-streusel-kuchen.html



 zdroj inspirace:
https://www.lecker.de/schneller-streuselkuchen-mit-aprikosen-26902.html

ingredience na koláč o průměru 26 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
       150 g moučkového cukru
       180 g másla
       75 g mletých mandlí
       1 lžička mleté skořice
       1/2 lžičky prdopeče
       špetka soli
       30 g plátků mandlí
náplň: 250 g tvarohu
       200 g zakysané smetany
       100 g cukru
       10 g kukuřičného škrobu
       2 lžičky vanilkového extraktu
       1 velké vajíčko
       300 g meruněk

postup:
těsto: Ve větší míse smíchej všechny ingredience
na drobenku kromě plátků mandlí. Celé množství těsta rozděl na dvě části - přibližně 2/3 a 1/3. Do té menší čáti přidej ještě plátky mandlí a lehce promíchej.
náplň: Vypeckuj meruňky a nakrájej je na měsíčky (4-6 kousků z každé meruňky - podle velikosti ovoce).
V další míse smíchej tvaroh, zakysanku, cukr, škrob, vanilku a vajíčko. Místo zakysanky můžeš dát tvaroh (já tvaroh nahradila zakysankou, bo nemám odstatečné množství).

kompletace:

Nachystej si formu - vystel ji pečícím papírem.
Do formy vysyp větší část drobenky a vytvoř z ní dno a boky koláče (boky udělej 3-4 cm vysoké). Drobenku pořádně upěchuj.
Na dno těsta vylej tvarohovou náplň, urovnej povrch a naskládej nahoru meruňky. Zasyp mandlovou drobenkou a dej do trouby rozpálené na 175°C a peč 40 minut. Jesli je koláč hotový můžeš poznat podle okrajů - jestli jsou dozlatova upečené, tak můžeš koláč vytáhnout z trouby, nechat pár hodin vychladnout a pak ještě přes noc uležet v ledničce. Koláč se krásně naleží, náplň ztuhne, chutě se propojí a taky se bude aj líp krájet.
Nečuchej k tomu, jinak bude mnohem těžší se udržet a nesníst ho ještě za tepla! ;-)


Přeju ať se povede a dobrou chuť!

Iwet






Komentáře

Oblíbené příspěvky