kokosovo-čokoládový tart (vegan)


kokosovo-čokoládový tart (vegan)

...teda skoro vegan.
Udělala jsem těsto, nachystala formu na pečení jako vždycky... a tam byl ten problém! Neuvědomila jsem si, že vždycky vymazávám formy na pečení sádlem.
Mám v ledničce kelímek se sádlem a štětec, který na to používám. Tuhle vychytávku jsem odkoukala od své tchýně (dřív jsem používala máslo a prsty a byla jsem od toho zapatlaná).
Naštěstí tenhle tart neměl jíst žádný vegan a nám sádlo nevadilo. Uff! Ale příště si musím dávat bacha. :-)

Vegean tart je docela dobrý, ale stejně mám rači klasiku s živočišnýma produktama. Korpus se totiž trochu sype, chybí v něm lepidlo - vajíčko. A krém z kešu taky není uplně eňoňuňo, dala bych tam místo kešu třeba mascarpone. Prostě rači sádlo, máslo, mléko a vajíčka.



ingredience na formu o průměru 28 cm:
těsto: 150 g margarínu (BIO Alsan)
       50 g kokosového cukru
       50 g ovesných vloček
       50 g mandlí
       50 g strouhaného kokosu
       15 g kakaa
       100 g hladké mouky
       špetka soli
       špetka prdopeče
náplň: 350 g kešu oříšků (noc dopředu namočených ve vodě)
       350 ml vychlazeného kokosového mléka (z Alberta je dobré)
       80 g cukru  
       1 vanilkový lusk
       špetka soli
       50 g strouhaného kokosu 
poleva: 200 g čokolády
        50 ml kokosového mléka 
        20 g kokosových lupínků na ozdobu

postup:
náplň: Začni dělat jako první, protože je potřeba začít už večer předem - v ledničce přes noc nech vychladit kokosové mléko a kešu oříšky namoč do studené vody. Ráno z oříšků slej vodu a nech okapat.
Kešu oříšky s kokosovým mlékem rozmixuj na jemnou kaši - bude to základ krému. Přidej cukr, vanilku, sůl a strouhaný kokos a ještě dobře promíchej.
těsto: Rozmixuj na jemno mandle a ovesné vločky. Přidej k nim do mísy zbytek ingrediencí a vypracuj těsto. Hotové těsto nechej v ledničce odpočinout aspoň hoďku. Pak dej těsto do vymazané formy, rovnoměrně rozprostři a pořádně upěchuj. Na dno polož pečící papír a na papír vysyp fazole nebo rýži. Dej do trouby rozehřáté na 175°C a peč 15 minut. Pak vytáni, vyndej pečící papír s fazolema a dopeč ještě 5-10 minut. Pak vytáhni a nechej vychladnout na mřížce. 

poleva: Ohřej kokosové mléko a přidej do něho nalámanou čokoládu. Nechej pár minut stát a pak rozmíchej na hladký krém.

kompletace:
Na upečený a vychladlý korpus vylej náplň, uhlaď a vyrovnej povrch. Dej do ledničky na chvíli vytuhnout a pak přelij čokoládovou polevou, nazdob plátkama kokosu a vtať koláč do ledničky ztuhnout přes noc.


Přeju ať se povede a dobře chutná!

Iwet





Obaly od kokosu nevyhazuj, ale dál použij - vyrob si třeba stojánek na psací potřeby nebo krabičku na poklady.


Komentáře

Oblíbené příspěvky