kokosovo-čokoládový tart (vegan)
kokosovo-čokoládový tart (vegan)
...teda skoro vegan.Udělala jsem těsto, nachystala formu na pečení jako vždycky... a tam byl ten problém! Neuvědomila jsem si, že vždycky vymazávám formy na pečení sádlem.
Mám v ledničce kelímek se sádlem a štětec, který na to používám. Tuhle vychytávku jsem odkoukala od své tchýně (dřív jsem používala máslo a prsty a byla jsem od toho zapatlaná).
Naštěstí tenhle tart neměl jíst žádný vegan a nám sádlo nevadilo. Uff! Ale příště si musím dávat bacha. :-)
Vegean tart je docela dobrý, ale stejně mám rači klasiku s živočišnýma produktama. Korpus se totiž trochu sype, chybí v něm lepidlo - vajíčko. A krém z kešu taky není uplně eňoňuňo, dala bych tam místo kešu třeba mascarpone. Prostě rači sádlo, máslo, mléko a vajíčka.
ingredience na formu o průměru 28 cm:
těsto: 150 g margarínu (BIO Alsan)
50 g kokosového cukru
50 g ovesných vloček
50 g mandlí
50 g strouhaného kokosu
15 g kakaa
100 g hladké mouky
špetka soli
špetka prdopeče
náplň: 350 g kešu oříšků (noc dopředu namočených ve vodě)
350 ml vychlazeného kokosového mléka (z Alberta je dobré)
80 g cukru
1 vanilkový lusk
špetka soli
50 g strouhaného kokosu
poleva: 200 g čokolády
50 ml kokosového mléka
20 g kokosových lupínků na ozdobu
postup:
náplň: Začni dělat jako první, protože je potřeba začít už večer předem - v ledničce přes noc nech vychladit kokosové mléko a kešu oříšky namoč do studené vody. Ráno z oříšků slej vodu a nech okapat.
Kešu oříšky s kokosovým mlékem rozmixuj na jemnou kaši - bude to základ krému. Přidej cukr, vanilku, sůl a strouhaný kokos a ještě dobře promíchej.těsto: Rozmixuj na jemno mandle a ovesné vločky. Přidej k nim do mísy zbytek ingrediencí a vypracuj těsto. Hotové těsto nechej v ledničce odpočinout aspoň hoďku. Pak dej těsto do vymazané formy, rovnoměrně rozprostři a pořádně upěchuj. Na dno polož pečící papír a na papír vysyp fazole nebo rýži. Dej do trouby rozehřáté na 175°C a peč 15 minut. Pak vytáni, vyndej pečící papír s fazolema a dopeč ještě 5-10 minut. Pak vytáhni a nechej vychladnout na mřížce.
poleva: Ohřej kokosové mléko a přidej do něho nalámanou čokoládu. Nechej pár minut stát a pak rozmíchej na hladký krém.
kompletace:
Na upečený a vychladlý korpus vylej náplň, uhlaď a vyrovnej povrch. Dej do ledničky na chvíli vytuhnout a pak přelij čokoládovou polevou, nazdob plátkama kokosu a vtať koláč do ledničky ztuhnout přes noc.
Přeju ať se povede a dobře chutná!
Iwet
Obaly od kokosu nevyhazuj, ale dál použij - vyrob si třeba stojánek na psací potřeby nebo krabičku na poklady.
Komentáře
Okomentovat