hruškový koláč s karamelem a pekanama



hruškový koláč  s karamelem a pekanama


Tenhle koláč je šitý na míru jablkám. S hruškama je ale taky výborný.
Takže ať už máš jablka nebo hrušky, nejlepší jsou ještě zelené, tvrdší ...a kyselejší.


igredience na koláč velikosti 22 cm:
těsto: 265 g hladké mouky (dala jsem 200 g pšeničné a 65g špaldové)
       140 g studeného másla
       80 g moučkového cukru
       1 velké vajíčko
       špetka soli
náplň: 800 g hrušek oloupaných a nakrájených na 0,5 cm kostky
       50 g cukru
       15 g vody
       45 g másla
       15 g škrobu
       1 lžička vanilkového extraktu
       1/4 lžičky soli
drobenka:
150 g mouky
          100 g másla
          50 g cukru
          50 g pekanových oříšků nahrubo sekaných

postup:
těsto:
V míse rychle smíchej všechny suroviny na hladké těsto. Moc se s tím nemazli - čím rychleji, tím líp. Kouli těsta zabal do potravinové fólie a dej to do ledničky na hoďku nebo klidně přes noc odpočívat.
náplň: Do rendlíku dej cukr s vodou a uvař karamel (voda se začne vařit, odpařovat, cukr bude bublat). Nic nemíchej, jen sleduj barvu - ten moment
trvá strašně krátce, kdy má karamel tu správnou barvu - není ještě spálený a ani moc světlý. Až bude mít tu správnou barvu, tak přihoď máslo a rychle sundej rendlík z plotýnky. Karamel bude chvilku hooodně bublat, tak bacha na ruce, ať se nepopálíš. Rozmíchej máslo a přihoď sůl, vanilku a nakrájené hrušky. Zamíchej, zavři rendlík pokličkou, vrať rendlík na plotýnku a nechej chvilku podusit (dokud hrušky mírně nezměknou, ale ještě se nerozpadávají na kaši). Až budou změklé, tak přihoď škrob, dobře promíchej, nech projít varem a pak sundej z plotýnky.
drobenka: Smíchej mouku, cukr a máslo na drobenku. Oříšky si nechej stranou.

kompletace:
Z těsta vyválej placku asi 0,4 mm tlustou a vystel jí dno a boky koláčové formy. Přebytky těsta odřež (a přimíchej je k drobence, bo drobenky není nikdy dost a taky přece se těsto nebude vyhazovat, že?).
Na těsto rovnoměrně rozetři náplň, posyp drobenkou a sekanýma ořechama.
Dej péct do trouby rozpálené na 180°C asi na 30 minut. Nebo dokud nejsou okraje zbarvené pěkně do světle hněda.
Po upečení nechej vychladnout na mřížce.
Koláč sněz buď ještě za tepla - pokud preferuješ křupavé těsto a teplou náplň. Nebo koláč nechej 24 hodin zabalený v potravinové fólií v ledničce- koláč bude krásně měkký, vláčný a na jazyku se bude rozplývat.


Přeju ať se povede a dobrou chuť!

Iwet





Komentáře

Oblíbené příspěvky