svatomartinské rohlíčky (nekynuté)


svatomartinské rohlíčky (nekynuté)

Hlavně je nejez za tepla! Teďka to myslím fakt vážně, není to jen "blablabla - taková ta obecná fráze - a nechte vychladnout na mřížce"! Neopakuj moji chybu - hned za tepla jsem si dala košta a říkám si: "Hele, tohle pan Cuketka nemůže myslet vážně?! Vždyť to není dobré!" Ale ono to dobré je, jen to chce nechat zavřené v krabici do druhého dne, pěkně odležet. Pak je to lahůdka!
Recept je dokonalý, není potřeba na něm nic měnit - množství těsta k náplni je na gram vypočítaný, cukru taky není potřeba ubírat, těsto se dobře zpracovává a při válení se netrhá.



zdroj receptu:
https://recepty.cuketka.cz/martinske-rohlicky/

ingredience na 30 ks rohlíčků:
těsto: 450 g hladké mouky
       250 g másla
       4 žloutky
       150 ml smetany na šlehání
       40 g moučkového cukru
       špetka soli
náplň: 175 g mletých vlašských ořechů
       125 g moučkového cukru
       1 lžička vanilkového extraktu
       2 bílky z malých vajíček
na dokončení: vajíčko na potření
              moučkový cukr na posypání

postup:
těsto: Ze všech ingrediencí vypracuj hladké nelepivé těsto. Zabal ho do fólie a dej do ledničky odpočívat aspoň na půl hoďky.
náplň: Ze všech ingrediencí vymíchej trošku tužší náplň - ten bílek doporučuju dávkovat po částech, aby se náplň neroztékala. Pak by se špatně balila do těsta.


kompletace:
Fotopostup je dole.
Těsto rozděl na 5 stejných částí pomocí váhy.
Každou část těsta vyválej na placku co nejvíc podobnou kruhu tlustou tak 2-3 mm (vychází to přibližně na průměr 25cm).
Kruh rozřízni na 6 částí - jako pizzu.
Na spodní okraj každé výseče dej trochu náplně (pan Cuketka říká množství velikosti malíčku).
Další dvě strany potři vajíčkem.
Rohlíček zaroluj a těsto na rožkách rohlíčku zmáčkni k sobě, aby nevytekla náplň. Rohlíček ještě můžeš ohnout do tvaru podkovy, abys dodržel/a tradici.
Rohlíčky naskládej na plech vystlaný pečícím papírem, potři rozšlehaným vajíčkem a dej do trouby rozpálené na 180°C. Peč tak 15 minut dokud nebudou mít zlatavou barvu (nebo podle zkušeností s vlastní troubou - já pekla 25 minut). Prostě koukej na barvu rohlíčků a nemůžeš to pokazit.
Po upečení vytáhni z trouby, pocukruj a nechej vychladnout.
A teď to nejtěžší - nejez to!!! Vychladlé rohlíčky zavři do plastové krabice a nechej do druhého dne odpočívat!!! A teprve pak si vychutnej křehké, jemné a lahodné rohlíčky.



Přeju dobrou chuť!


Iwet



 



fotopostup:


 Těsto rozděl na 5 stejných částí. Každou část vyválej do tvaru kruhu. Placka by měla být tlustá 2-3 mm nebo o průměru 25 cm.

 Placku rozřež na 6 trojúhelníků jako pizzu.
 Na na základnu každé placky dej trochu náplně. Vychází to přibližně na 1 malou lžičku na každý dílek.
 Zbylé dvě ramena trojúhelníku  potři rozšlehaným vajíčkem.
 Náplň zabal do těsta - nejdřív přehni rožky u základny přes náplň.
 Smotej rohlíček a těsto na obou koncích rohlíčku zmáčkni, aby při pečení nevytékala náplň.
Rohlíčky naskládej na plech vystlaný pečícím papírem, potři rozšlehaným vajíčkem a dej péct na 180°C na 15 minut, nebo dokud nebudou mít krásně zlatou barvu.


Komentáře

Oblíbené příspěvky