svatomartinské rohlíčky (nekynuté)
svatomartinské rohlíčky (nekynuté)
Hlavně je nejez za tepla! Teďka to myslím fakt vážně, není to jen "blablabla - taková ta obecná fráze - a nechte vychladnout na mřížce"! Neopakuj moji chybu - hned za tepla jsem si dala košta a říkám si: "Hele, tohle pan Cuketka nemůže myslet vážně?! Vždyť to není dobré!" Ale ono to dobré je, jen to chce nechat zavřené v krabici do druhého dne, pěkně odležet. Pak je to lahůdka!
Recept je dokonalý, není potřeba na něm nic měnit - množství těsta k náplni je na gram vypočítaný, cukru taky není potřeba ubírat, těsto se dobře zpracovává a při válení se netrhá.
zdroj receptu:
https://recepty.cuketka.cz/martinske-rohlicky/
ingredience na 30 ks rohlíčků:
těsto: 450 g hladké mouky
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany na šlehání
40 g moučkového cukru
špetka soli
náplň: 175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 bílky z malých vajíček
na dokončení: vajíčko na potření
moučkový cukr na posypání
postup:
těsto: Ze všech ingrediencí vypracuj hladké nelepivé těsto. Zabal ho do fólie a dej do ledničky odpočívat aspoň na půl hoďky.
náplň: Ze všech ingrediencí vymíchej trošku tužší náplň - ten bílek doporučuju dávkovat po částech, aby se náplň neroztékala. Pak by se špatně balila do těsta.
kompletace:
Fotopostup je dole.
Těsto rozděl na 5 stejných částí pomocí váhy.
Každou část těsta vyválej na placku co nejvíc podobnou kruhu tlustou tak 2-3 mm (vychází to přibližně na průměr 25cm).
Kruh rozřízni na 6 částí - jako pizzu.
Na spodní okraj každé výseče dej trochu náplně (pan Cuketka říká množství velikosti malíčku).
Další dvě strany potři vajíčkem.
Rohlíček zaroluj a těsto na rožkách rohlíčku zmáčkni k sobě, aby nevytekla náplň. Rohlíček ještě můžeš ohnout do tvaru podkovy, abys dodržel/a tradici.
Rohlíčky naskládej na plech vystlaný pečícím papírem, potři rozšlehaným vajíčkem a dej do trouby rozpálené na 180°C. Peč tak 15 minut dokud nebudou mít zlatavou barvu (nebo podle zkušeností s vlastní troubou - já pekla 25 minut). Prostě koukej na barvu rohlíčků a nemůžeš to pokazit.
Po upečení vytáhni z trouby, pocukruj a nechej vychladnout.
A teď to nejtěžší - nejez to!!! Vychladlé rohlíčky zavři do plastové krabice a nechej do druhého dne odpočívat!!! A teprve pak si vychutnej křehké, jemné a lahodné rohlíčky.
Přeju dobrou chuť!
Iwet
fotopostup:
Placku rozřež na 6 trojúhelníků jako pizzu.
Na na základnu každé placky dej trochu náplně. Vychází to přibližně na 1 malou lžičku na každý dílek.
Zbylé dvě ramena trojúhelníku potři rozšlehaným vajíčkem.
Náplň zabal do těsta - nejdřív přehni rožky u základny přes náplň.
Smotej rohlíček a těsto na obou koncích rohlíčku zmáčkni, aby při pečení nevytékala náplň.
Rohlíčky naskládej na plech vystlaný pečícím papírem, potři rozšlehaným vajíčkem a dej péct na 180°C na 15 minut, nebo dokud nebudou mít krásně zlatou barvu.
Komentáře
Okomentovat