čokoládové vanilkové rohlíčky
čokoládové vanilkové rohlíčky
Tohle cukroví u mně loni vyhrálo první cenu! Čokoláda a oříšky! Mňam! Dala bych si zas a znova!
Těsto jsou "obyčejné" vanilkové rohlíčky, jen placaté a ve tvaru mráčku, promazané a slepené máslovo-čokoládovým krémem a polité čokoládou.
Recept na těsto jsem záměrně nepoužila stejné jako na klasické vanilkové rohlíčky z předchozího receptu. Rohlíčky jsou z něho sice krásně jemné, křehké, v puse se rozplývají, výborné na chuť jen tak - šup do pusy a konec. Na další zpracování vhodné nejsou, při neopatrné manipulaci se lámou.
Každopádně aj tady tohle druhé těsto je určené na klasické rohlíčky - je ale pevnější a tím pádem nepraská a neláme se aj při lehce šlompáckém zacházení). K tomuto účelu se víc hodí.
zdroj inspirace:recept na těsto je z časopisu Chuťovka-Vánoce 2008, str.16
ingredience:
těsto: 110 g vlašských ořechů
280 g hlaké mouky
210 g másla
50 g cukru
2 žloutky
1 lžička vanilkového extraktu
špetka solikrém: 70 g mléčné čokolády
70 g aspoň 50% čokolády
100 g měkkého másla
navrch: 150 g čokolády
postup:
těsto: Všechny suroviny smíchej dohromady a těsto nechej uležet pár hodin v ledničce. Pak vyválej placku 3 mm tlustou a vykrajuj rohlíčky/mráčky (vyválet-vykrájet-nechat ztuhnout v mrazáku-naskládat na plech). Upeč v troubě na 175°C asi 8-10 minut dozlatova. Po upečení nechej vychladnout na mřížce.čokoládový krém: Máslo vyšlehej do bílé pěny a po částech k němu přilévej roztopenou a vychladlou čokoládu (Nesmí být horká, jinak se náplň rozteče a nepůjde mazat. Správnou teplotu poznáš podle toho, že čokoláda začíná tuhnout.). Pokračuj ve šlehání dokud nebude hmota pořádně promíchaná.
kompletace:
Na vychladlé rohlíčky/mráčky namaž čokoládový krém a slep s druhým rohlíčkem/mráčkem. Nechej ztuhnout v chladu. Nakonec vrch polej roztopenou čokoládou a ozdob stříkanci bílé čokolády.
Toto cukroví se musí uchovávat v ledničce!
Přeju dobrou chuť.
Iwet
Komentáře
Okomentovat