linecké cukroví



Linecké cukroví

Linecké je prostě klasika všech klasik. Jedno ze 3 nejvíc vánočních cukroví vůbec! Linecké, vanilkové rohlíčky a perníčky jsou svatá trojice. Kdo je neupekl, jakoby ani neměl Vánoce. 




zdroj receptu: příloha časopisu Žena a život - Chuťovka Vánoce 2008, str.10

ingredience na 60ks hvězdiček o průměru 5 cm:
300g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžička strouhané citronové kůry
trošku vanilkového extraktu
špetka soli

postup:
Smíchej všecké suché s máslem na drobenku, pak ještě přidej žloutky a zpracuj v hladké těsto. Pracuj rychle, aby se máslo nezačalo topit. Zabal těsto do fresh fólie a nech aspoň hoďku odležet a ztuhnout v ledničce (klidně aj přes noc). Vyválej těsto na tloušťku 3 mm, vykrájej hvězdičky (nebo jaký tvar chceš), upeč na 175°C asi 7 minut, nech vychladnout, natři marmeládou, slep dvě sušenky k sobě a nechat naležet. Asi po 2-3 dnech je cukroví měkké a perfektně jedlé.
Nemusí se skladovat v ledničce, stačí v chladu a v uzavřené plastové nádobě. Sušenky je možné upéct na začátku prosince a plnit pár dní před Vánoci. 

Pokud chceš mít tvary sušenek perfektně přesné a cukroví jak z food časáku, tak vyválej těsto mezi dvěma pečícíma papírama (nebo silikonovýma podložkama nebo fólií na čokoládu 60x40 cm) - žádné podsypávání moukou. Vykrájej hvězdičky. Nikam nic nepřendávej, všechny tvary nech tam kde jsou. Strč plát s vykrájenýma hvězdama na chvíli do mrazáku, aby bylo těsto uplně tvrdé. Vykrájené hvězdy přenes na plech s perforovanou silikonovou podložkou a upeč. Při přenášení se tvar hvězdy nijak nepoškodí, neuhne a bude přesný. Když nebudeš podsypávat moukou, tak se nezmění poměr surovin a těsto bude furt dobré.
A teď druhá finta - marmeládu dávej cukrářským sáčkem - ušetříš si spoustu času a nervů. Až namažeš a slepíš sušenky k sobě, tak ještě doprostřed můžeš kápnout trochu marmelády, ať prostředek není prázdný.
Pokud tam fakt musíš ten posyp z moučkového cukru mít, tak cukruj předtím, než slepíš marmeládou k sobě. Je to kvůli efektu - lesklá červená marmeláda uprostřed a matné bílé okraje. Co je víc vánočnějšího, že?



Tady tyhle jsou z vánoc 2021. Furt stejná verze těsta. Je to klasika, nedá se na tom nic moc pokazit, snad jen přepéct nebo sníst ještě před naplněním marmeládou. 



Komentáře

Oblíbené příspěvky