medovníkové kuličky






medovníkové kuličky

Tak jo, přiznejme si to. Prostě medovník je super luxusně výborný zákusek. ALE... jíst celou porci medovníku není jen tak. Je strašně moc sytý. A zvlášť o Vánocích se to moc nehodí, když je všude spousta jídla.
Na tohle jsou ideální tyhle kuličky. Jsou to čistokrevné medovníky, jen v přijatelné jednohubkové porci. Ideální stav - pochutnáš si a nepřežereš se. Když by se náhodou stalo, že ti nebudou chutnat, tak aspoň se nemusíš trápit s celým velkým kusem, jedno sousto prostě přežiješ, nějak to spolkneš.



 


zdroj inspirace:

Recept jsem dostala od Jíti spolu s patrovým svatebním medovníkovým dortem! Mňam! A díky moc!

ingredience na 50 ks kuliček:
těsto: 400g hladké mouky
       200 g cukru
       3 vajíčka
       250 g másla
       100 g medu (2 lžíce)
       1 lžička sody
krém: 600g karamelového Salka (1 a půl plechovky)
      375 g másla (1 a půl kostky)
navíc: 100 g sekaných vlašských/pekanových ořechů 

postup:
těsto: V rendlíku nad vodní parou rozpusti máslo, cukr a med. Směs se nesmí moc zahřát, aby se nesrazily vajíčka, které do nich přidáš a rozmícháš. Pak sundej z vodní lázně a vmíchej ještě mouku se sodou. Vypracuj hladké těsto. Těsto rozděl na 6 částí, roztáhni pomocí stěrky na placky tlusté tak nějak 3mm (nemusí být vůbec nijak tvarované, stejně se rozdrobí), upeč je v troubě na 180°C asi 8 minut. Nechej vychladnout a rozsekej je na drť připomínající písek (malé kousky nejsou vůbec na škodu).
krém: Máslo s karamelovým Salkem vyšlehej do hladkého krému.

kompletace:

Drobkovou drť rozděl na 2 části - malá část (asi 
50g) půjde na obalování kuliček, většina půjde do kuliček samotných.
Větší část drobků smíchej s krémem. Měla by z toho vyjít hmota dobře tvarovatelná, která se nesype. Pokud je směs sypká, přidej trochu másla pokojové teploty a vymíchej. Pokud je moc mokrá, tak přidej trochu drobků (buď piškotové, nebo z vánočního cukroví, nebo nějaké neutrální sušenky), ale počítej s tím, že se vlhkost ještě nasákne do drobků, tak aby to pak nebylo moc suché. Pokud ti chutnají ořechy, tak je nasyp a zamíchej do drobkového těsta. 
A teď odebírej kousky hmoty asi 15-20 g velké, vykoulej kuličky a obal v odložené menší části drobků z medovníku.

Kuličky je potřeba uchovávat v ledničce v plastové uzavíratelné nádobě. Vydrží tam tak 2 týdny. Medovníkové plátky je možné upéct už na začátku prosince a pak pár dní před Vánoci udělat kuličky. 






 






Komentáře

Oblíbené příspěvky